Роль цифрових технологій у трансформації аграрного виробництва - Стендер, Світлана Василівна; Балла, Інна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Мета дослідження є узагальнення особливостей застосування цифрових технологій у сільському господарстві, систематизація їх функціональних можливостей за ключовими напрямами та визначення переваг і викликів впровадження в умовах 2024-2025 рр., включно з перспективами квантових технологій як майбутнього етапу розвитку агросектору.Методологічна осноау дослідження становить сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, що забезпечують системне вивчення процесів цифрової трансформації сільського господарства в умовах цифрової економіки. У статті застосовано: метод системного підходу – для розгляду агросектору як комплексної соціально-економічної та технологічної системи, що трансформується під впливом демографічних і інноваційних факторів; структурно-логічний аналіз – для виявлення взаємозв’язків між демографічними викликами (зростання населення, дефіцит робочої сили, зміна клімату) та технологічними рішеннями (IoT, AI, Big Data, робототехніка тощо); методи порівняння та узагальнення – для систематизації сучасних цифрових технологій і визначення їхнього найвищого рівня впливу на агровиробництво; аналітико-табличний метод – для формування узагальнюючих таблиць щодо компонентів IoT, напрямів застосування робототехніки та AI, сфер використання Big Data і 3D-друку; метод класифікації – для групування цифрових технологій за ступенем впливу та функціональним призначенням; метод причинно-наслідкового аналізу – для визначення потенційних економічних наслідків цифровізації для розвитку сільських територій; прогностичний підхід (експертно-аналітичний) – для обґрунтування перспективних технологічних трендів 2025 року (edge-обчислення, IoE/IoNT, цифрові двійники, генеративний AI, агровольтаїка, квантові технології) та оцінки їх потенційного впливу.Результати дослідження. Дослідження дозволило систематизувати взаємозв’язок між демографічними та технологічними факторами розвитку цифрової економіки в сільському господарстві та визначити ключові технології найвищого рівня впливу, зокрема Інтернет речей, робототехніку, штучний інтелект, Big Data, 3D-друк і квантові технології. Показано, що IoT формує базову інфраструктуру «розумного» агровиробництва, забезпечуючи безперервний моніторинг стану ґрунтів, культур, тварин і ресурсів, тоді як аналітичні платформи та алгоритми штучного інтелекту трансформують первинні дані у прогнози та управлінські рішення в режимі реального часу.У роботі доведено, що використання робототехнічних і автономних систем сприяє зменшенню залежності аграрного виробництва від людського фактора, підвищує точність агрооперацій і знижує виробничі витрати. Застосування технологій Big Data розширює можливості прогнозування врожайності, управління ресурсами, логістикою та екологічними ризиками, а інтеграція 3D-друку підвищує гнучкість і автономність господарств за рахунок локального виготовлення технічних компонентів та індивідуалізованих рішень. Окремо підкреслено перспективність квантових технологій як інноваційного інструменту майбутнього, здатного забезпечити прорив у сфері складних оптимізаційних задач, агробіотехнологій та інформаційної безпеки аграрних систем.Висновки. Встановлено, що найбільший ефект досягається за умови комплексного впровадження IoT, штучного інтелекту, робототехніки та Big Data, які разом забезпечують перехід від реактивного до проактивного управління аграрними процесами. Водночас цифрова трансформація актуалізує потребу у формуванні ефективної системи кібербезпеки, захисту даних і контролю функціонування автономних цифрових агентів. Загалом цифрові технології виступають ключовим інструментом забезпечення сталого розвитку сільського господарства України, підвищення його конкурентоспроможності та зміцнення продовольчої безпеки. Подальший розвиток аграрного сектору в умовах цифрової економіки потребує узгоджених дій держави, наукових установ і аграрного бізнесу, а також інвестицій у технології, інфраструктуру та підготовку висококваліфікованих кадрів.