Структурна трансформація ресторанного бізнесу Львівської області у 2015–2024 роках - Паска, Марія Зіновіївна; Графська, Орислава Іванівна; Кошовий, Богдан-Петро Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз структурної трансформації ресторанного бізнесу Львівської області за період 2015–2024 років на основі даних Державної служби статистики України за видом економічної діяльності «56.10 Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування». Досліджено динаміку кількості діючих суб’єктів господарювання та фізичних осіб-підприємців, обсяги зайнятості, витрати на персонал і соціальні відрахування, показники виробництва та реалізації продукції, додану вартість за витратами виробництва і продуктивність праці. Встановлено, що у довоєнний період (2015–2019 рр.) ресторанна галузь регіону демонструвала стрімке зростання за всіма ключовими параметрами: кількість суб’єктів збільшилася на 47,8%, зайнятість – на 76,6%, а обсяг реалізованої продукції зріс утричі. Виявлено, що пандемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення 2022 року мали асиметричний вплив на різні організаційні форми бізнесу: обсяги реалізації фізичних осіб-підприємців скоротилися на 96,2% порівняно з піковим 2021 р., тоді як у суб’єктів господарювання падіння становило 77,3%. Встановлено формування двошарової структури ринку, де суб’єкти господарювання генерують понад 83% обсягу реалізації при частці у кількості суб’єктів лише 52%. Продуктивність праці у суб’єктів господарювання у 2,3 рази перевищувала аналогічний показник фізичних осіб-підприємців. Відновлення 2023–2024 рр. має переважно кількісний характер: кількість суб’єктів наблизилася до рівня 2017 р., проте обсяги реалізації залишаються значно нижчими за довоєнні, що свідчить про недостатню якість відновлення та зниження середнього обороту закладів. Визначено, що подальший розвиток галузі залежатиме від безпекової ситуації, динаміки доходів населення та інтенсивності відновлення туристичних потоків до Львівської області.