Управління адаптивністю людського капіталу в умовах стратегічних змін проєктно-орієнтованих організацій - Сулим, Вікторія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є комплексний аналіз управління адаптивністю персоналу проєктно-орієнтованих організацій під час впровадження стратегічних змін, а також визначення шляхів покращення здатності працівників ефективно реагувати на трансформації. Для досягнення мети у дослідженні використано ряд загальнонаукових і спеціальних методів. Зокрема, метод аналізу і синтезу застосовано виокремлення основних підходів до трактування адаптації та адаптивності, а також для формування узагальненого бачення поняття «адаптивність людського капіталу» в контексті проєктної діяльності. Для визначення рівня впливу сучасних підходів та інструментів управління персоналом на індивідуальну і командну адаптивність було використано метод узагальнення та систематизації. За допомогою системного підходу адаптивність людського капіталу було розглянуто не ізольовано, а як складову цілісної системи управління організацією, інтегрованої з процесами стратегічного управління та проєктного менеджменту. Для побудови алгоритму управлінських дій щодо зниження опору персоналу та підвищення ефективності впровадження стратегічних ініціатив було застосовано структурно-логічний метод. Результати. У статті досліджено проблему підвищення рівня адаптивності людського капіталу в умовах реалізації стратегічних змін у проєктно-орієнтованих організаціях. Обґрунтовано, що у сучасному динамічному середовищі адаптивність потрібно розглядати як комплексну характеристику персоналу, що поєднує в собі професійну мобільність, психологічну готовність до змін, здатність до безперервного навчання, а також ефективну командну взаємодію. Проаналізовано вплив обмеженості часу, багатофункціональності та динамічності у проєктному середовищі на рівень готовності персоналу до стратегічних трансформацій. Виявлено, що опір змінам у таких організаціях часто зумовлений невизначеністю та недостатньою узгодженістю управлінських дій. Запропоновано алгоритм управлінських заходів, спрямованих на зниження опору персоналу та пришвидшення впровадження нововведень, що передбачає поєднання інструментів управління змінами та проєктного менеджменту. Висновки. Зважаючи на динамічність і багатофункціональність проєктного середовища, адаптивність людського капіталу розглядається як здатність працівників і команд діяти результативно в умовах невизначеності, швидко навчатися і підтримувати стратегічні цілі організації. Саме тому у статті проаналізовані основні напрями щодо підвищення стійкості персоналу та збереження відповідного рівня ефективності виконання виробничих завдань в умовах постійних змін. Доведено, що лише комплексний і послідовний підхід до розвитку компетенцій персоналу, підтримки мотивації та формування культури відкритості до змін забезпечує стійкий результат і підвищує ефективність реалізації стратегії.