Забезпечення резильєнтності глобальних ланцюгів постачання виробничих підприємств засобами цифровізації логістичних процесів - Грудцина, Юлія Валентинівна; Москвічова, Олена Сергіївна; Расшивалов, Дмитро Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Сучасне бізнес-середовище характеризується посиленням економічної та геополітичної невизначеності, що зумовлене призупиненням виробництва, фрагментацією глобальних ринків і зростанням частоти системних збоїв, зокрема підвищенням вразливості глобальних ланцюгів постачання. Руйнування логістичних шляхів, відсутність інформаційного супроводу між учасниками ринку та обмежена здатність до координації управлінських рішень ускладнюють забезпечення виробничої безперервності та стабільної діяльності підприємств. За цих умов особливої актуальності набуває пошук ефективних інструментів підвищення стійкості ланцюгів постачання. Мета статті полягає в обґрунтуванні напрямів і механізмів забезпечення резильєнтності глобальних ланцюгів постачання виробничих підприємств в умовах світової економічної та політичної нестабільності шляхом логістичної автоматизації. Методи дослідження ґрунтуються на застосуванні системного та структурно-функціонального підходів, логіко-аналітичного узагальнення, порівняльного аналізу й теоретичного моделювання, що дало змогу дослідити взаємозв’язок між цифровою трансформацією логістики та стійкістю глобальних ланцюгів постачання. Результати засвідчили, що резильєнтність мереж постачання формується як комплексна властивість, яка поєднує здатність системи до опору, адаптації, відновлення та трансформації. З’ясовано, що цифровізація логістичних процесів забезпечує перехід від реактивного реагування на помилки до проактивного управління ризиками. Доведено, що зростання рівня цифрової зрілості логістики безпосередньо підвищує потенціал глобальних ланцюгів постачання протидіяти дестабілізаційним впливам. Виявлено основні науково-практичні проблеми забезпечення логістичної стабільності, зокрема технологічну фрагментацію, інформаційну асиметрію та інституційні обмеження. Висновки. Зазначено, що цифрові логістичні інструменти за умови їхнього інтегрованого та узгодженого використання здатні істотно підвищити стійкість, адаптивність і безперервність міжнародних ланцюгів постачання виробничих підприємств. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням кількісних методик оцінювання сталості, аналізом галузевих відмінностей впливу цифровізації логістики та дослідженням взаємодії цифрових рішень із регуляторними й геополітичними чинниками ризику.