Методика формування професійної майстерності майбутніх менеджерів при вивченні обліково-інформаційних систем в умовах інноваційних змін - Парій, Людмила Віталіївна; Засанський, Володимир В’ячеславович; Гусєва, Ольга Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті проведено комплексне дослідження проблеми формування професійної майстерності майбутніх фахівців у галузі менеджменту в умовах стрімкої цифровізації економіки та постійних інноваційних змін. Автор обґрунтовує, що сучасна парадигма вищої освіти вимагає якісно нових підходів до викладання технічно складних дисциплін, зокрема тих, що стосуються обліково-інформаційних систем (ОІС). Актуальність дослідження зумовлена розривом між теоретичною підготовкою студентів та реальними запитами бізнес-середовища, яке потребує управлінців із високим рівнем «цифрового інтелекту». Особливу увагу приділено педагогічній майстерності викладача як ключовому чиннику успішної трансформації знань. У роботі доведено, що викладач вищої школи в умовах інноваційного менеджменту має поєднувати ролі науковця, практикуючого аналітика та фасилітатора. Розкрито методичні аспекти використання інтерактивних технологій, таких як кейс-стаді на базі реальних ERP-систем, імітаційне моделювання бізнес-процесів та гейміфікація облікових процедур. Автор акцентує увагу на тому, що вивчення обліково-інформаційних систем не повинно обмежуватися лише опануванням програмного інтерфейсу. Навпаки, методика має бути спрямована на розвиток аналітичних здібностей майбутнього менеджера, здатності інтерпретувати дані системи для прийняття стратегічних інноваційних рішень. У статті деталізовано структуру професійної майстерності, яка включає когнітивний, технологічний та особистісний компоненти. Результати дослідження підтверджують, що впровадження запропонованої методики дозволяє підвищити мотивацію студентів до вивчення облікових дисциплін та забезпечує формування конкурентоспроможних компетенцій. Висновки статті можуть бути використані викладачами вищих навчальних закладів для вдосконалення навчальних програм із менеджменту та інформаційних технологій. Практична значущість роботи полягає у розробці конкретних рекомендацій щодо інтеграції інноваційних управлінських інструментів в освітній процес.