Монетарна політики НБУ та її вплив на інвестиційну активність бізнесу - Салтикова, Ганна Василівна; Гурєєв, Дмитро Сергійович; Кунда, Євгенія Павлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Метою роботи є дослідження специфіки застосування основних інструментів монетарної політики та оцінка їх впливу на кредитування суб’єктів підприємництва в контексті стимулювання економічного розвитку.В процесі дослідження застосовувалися методи логічного узагальнення та синтезу, порівняльного аналізу, статистичні методи, методи графічної візуалізації.В статті описано сутність та візуалізовано дію процентного каналу монетарної трансмісії як механізму впливу грошово-кредитних інструментів на інвестиційну активність підприємницького сектору. Проаналізована динаміка ВВП як результуючого показника економічного розвитку. Досліджено структуру та динаміку грошових агрегатів, розраховані показники швидкості обігу грошей та грошово-кредитного мультиплікатора, проведена їх оцінка скрізь призму активізації ділової активності в країні. Доведено факт випереджального зростання всіх грошових агрегатів та грошової бази у порівнянні із зростанням ВВП. Обґрунтовано, що у зростанні ВВП превалюють монетарні фактори, а не виробничі, тобто потенціал економічного зростання реалізується не повною мірою. Вивчена динаміка ключових ставок НБУ, кредитних ставок та обсягів кредитування в національній валюті. Розрахований показник співвідношення обсягів кредитування до ВВП, що ілюструє рівень доступу бізнесу до кредитного фінансування. Доведено, що в умовах масштабних шоків монетарні інструменти демонструють невисоку ефективність в напрямку стимулювання ділової активності, кратне нарощення грошового ресурсу супроводжується кредитною стагнацією. Зроблено висновок про необхідність доповнення ринкових монетарних механізмів активним державним втручанням, розробкою конкретних механізмів державної підтримки бізнесу.