Маркетинг на ринку посівного матеріалу з урахуванням регіональних особливостей аграрного виробництва - Філатова, Анна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті описано особливості маркетингу посівного матеріалу, запропоновано шляхи удосконалення маркетингових кампаній з урахуванням регіональних особливостей. Мета статті проаналізувати особливості маркетингу посівного матеріалу та обґрунтувати напрями його розвитку з урахуванням регіональних особливостей аграрного виробництва та ринкового середовища. Ринок посівного матеріалу є одним із ключових сегментів аграрного ринку, що безпосередньо впливає на рівень урожайності, конкурентоспроможність сільськогосподарських виробників та продовольчу безпеку країни. В умовах трансформації економіки України, поглиблення євроінтеграційних процесів, цифровізації бізнесу та впливу воєнних ризиків особливої актуальності набуває питання розвитку маркетингу на ринку посівного матеріалу. Методи. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічних процесів, зокрема індуктивний аналіз і синтез, логічне узагальнення, системний і порівняльний підходи. Ефективні маркетингові стратегії дозволяють підприємствам насіннєвої галузі адаптуватися до змін попиту, посилювати ринкові позиції та формувати довгострокові відносини зі споживачами. Результати. Описано особливості маркетингового міксу та збуту посівного матеріалу. Досліджено маркетингові аспекти посівного матеріалу в різних ґрунтово-кліматичних зонах України та запропоновано напрями розвитку в різних регіонах. В довгостроковій перспективі адаптація маркетингових стратегій просування та збуту з урахуванням особливостей регіонів, може підвищувати результати врожайностей та, як наслідок, прибуток кінцевих споживачів, що позитивно відзначиться на лояльності клієнтів. Висновки. В позиціонуванні посівного матеріалу на ринку важливим є враховувати особливості кліматичних зон та ґрунтів для розкриття максимального потенціалу посівного матеріалу та як результат отримання максимальної врожайності господарством. Локальне позиціонування може допомогти виробникам та дистриб’юторам посівного матеріалу підбирати стратегію розвитку продукту для кожного регіону. Більш точковий підбір продуктів є однією з важливих клієнтоорієнтованих функцій, яка допоможе налагодити довгострокову співпрацю між кінцевим споживачем та виробником або дистриб’ютором.