Формування організаційно-економічної платформи взаємодії підприємства із стейкхолдерами - Залуцька, Христина Ярославівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У сучасних умовах функціонування підприємств, що характеризуються високою динамічністю та зростанням невизначеності зовнішнього середовища, зокрема, в умовах воєнного стану, особливо актуальною є проблема формування ефективної взаємодії підприємств із ключовими стейкхолдерами. Ефективність взаємодії значною мірою залежить від здатності своєчасно трансформувати наявні взаємозв’язки підприємства із певними стейкхолдерами у стійкі, гнучкі й взаємовигідні форми співпраці. Метою статті є розроблення організаційно-економічної платформи взаємодії підприємства із стейкхолдерами, яка забезпечує узгодження їх інтересів на стратегічному, бізнесовому й операційному рівнях управління. У дослідженні використано методи системного та структурно-функціонального аналізу, матричний метод, аналізу та синтезу, узагальнення та графічного моделювання. Запропоновано організаційно-економічну платформу взаємодії підприємства із стейкхолдерами як інтегровану багаторівневу систему, що поєднує аналітичний, стратегічно-цільовий, організаційно-інституційний, економічний, комунікаційно-координаційний та моніторингово-адаптивний модулі. Обгрунтовано доцільність використання матриці конфігурацій взаємодії для визначення поточних і цільових позицій підприємства у відносинах із стейкхолдерами та формування траєкторії трансформації їх взаємозв’язків залежно від зміни умов функціонування. Використання пропонованої платформи забезпечить координацію цілей, бізнес-ініціатив, траєкторій коригування взаємозв’язків та реальної взаємодії підприємства із стейкхолдерами у відповідності з динамічними умовами зовнішнього середовища і особливостями побудови його внутрішньої структури. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованої платформи для підвищення результативності управлінських рішень, зниження залежності від неефективних стейкхолдерів і формування стратегічно орієнтованих партнерських відносин.