Антикризове банківське регулювання: досвід України та ЄС - Чуркіна, Ірина Євгенівна; Продан, Тетяна Яківна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Статтю присвячено дослідженню антикризового банківського регулювання як елементу забезпечення фінансової стабільності та стійкості банківського сектору в умовах зростання макроекономічних дисбалансів і геополітичних викликів. Метою дослідження є аналіз антикризового банківського регулювання як інструменту забезпечення фінансової стабільності, порівняння практик України та країн Європейського Союзу та визначення напрямів удосконалення національної системи регулювання з урахуванням євроінтеграційних процесів. У роботі використано комплекс методів економічного аналізу: системний підхід для оцінки антикризових заходів у банківському секторі, порівняльний аналіз нормативно-правових актів України та ЄС, а також методи узагальнення та синтезу наукових джерел для виявлення ключових тенденцій та практик антикризового регулювання. Досліджено сутність антикризового банківського регулювання, його основні завдання та принципи. Виокремлено ключові інструменти регулювання: пруденційний та макропруденційний нагляд, стрес-тестування, капітальні та ліквідні вимоги, механізми раннього втручання, санації та врегулювання неплатоспроможних банків. Проаналізовано заходи Національного банку України в періоди фінансових криз, пандемії COVID-19 та воєнного стану, визначено їхній вплив на стабільність банківського сектору. Досліджено антикризове регулювання в країнах ЄС, зокрема діяльність Європейського центрального банку, Європейського банківського управління та Банківського союзу. Виявлено спільні та відмінні риси підходів до антикризового регулювання в Україні та ЄС, а також проблеми впровадження ефективних механізмів національною банківською системою. Запропоновано напрями вдосконалення антикризового банківського регулювання в Україні, включаючи адаптацію європейських практик, посилення фінансової стійкості банків, удосконалення системи раннього реагування та підвищення довіри до національної фінансової системи. Дослідження підтверджує, що комплексне антикризове регулювання є необхідною умовою стабільного функціонування банківського сектору та забезпечення економічної безпеки держави.