Інноваційні підходи до запобігання шахрайству в аудиті на основі інтеграції штучного інтелекту у бізнес-процеси підприємства - Пашкевич, Марина Сергіївна; Усатенко, Ольга Вікторівна; Усатенко, Максим Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У сучасних умовах цифрової трансформації облікових та аудиторських систем особливої актуальності набуває проблема шахрайства в аудиті, що негативно впливає на достовірність фінансової інформації та прийняття управлінських рішень. З огляду на це, інтеграція штучного інтелекту у бізнес-процеси підприємства розглядається як інноваційний інструмент підвищення надійності аудиту. Застосування цифрових технологій дозволяє автоматизувати рутинні процедури, знижуючи ризик людського чинника, а також своєчасно виявляти ознаки маніпуляцій чи помилок у фінансовій звітності. Метою даної статті є дослідження інноваційних підходів до запобігання шахрайству в аудиті шляхом інтеграції інструментів штучного інтелекту у внутрішні бізнес-процеси підприємств, зокрема в частині обробки облікових даних, аналітики ризиків і верифікації звітності. Методологічну основу дослідження становлять системний та ризик-орієнтований підходи, а також порівняльний аналіз сучасних цифрових рішень, що використовуються в облікових і аудиторських практиках в Україні та за кордоном. Результати. У статті охарактеризовано механізми виявлення шахрайства на основі алгоритмів штучного інтелекту, зокрема засобів машинного навчання, інтелектуального аналізу даних, нейромережевого аналізу та систем розпізнавання аномалій у транзакційній активності. Продемонстровано, як автоматизоване опрацювання великих обсягів облікових даних дозволяє виявляти приховані закономірності, що можуть свідчити про потенційні шахрайські дії або викривлення у фінансовій звітності. Обґрунтовано економічну доцільність впровадження таких технологій у бізнес-процеси підприємств, зокрема в частині внутрішнього аудиту та контролю, як інструменту підвищення ефективності аудиторських перевірок, зменшення витрат на ручну обробку даних та підвищення точності виявлення ризиків. Проаналізовано ризики та обмеження цифрових рішень. Зроблено висновок, що застосування штучного інтелекту в аудиті створює новий рівень протидії шахрайству, забезпечуючи підвищення об’єктивності та достовірності аудиторських висновків.