Формування ділового іміджу менеджера в системі організаційної поведінки та корпоративної етики - Колпаченко, Надія Миколаївна; Хоменко, Ірина Богданівна; Шкурко, Ярослава Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено процес формування ділового іміджу менеджера в контексті організаційної поведінки та корпоративної етики як інтегрованої управлінської категорії. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування взаємозв’язку між функціональними компетенціями менеджера, моделями організаційної поведінки та етичними мандатами керівника у формуванні стійкого ділового іміджу. Методологічну основу дослідження становлять методи системного аналізу, структурно-функціонального підходу, логічного узагальнення, а також порівняльний аналіз моделей організаційної поведінки та управлінських ролей менеджера. У процесі дослідження використано міждисциплінарний підхід, що поєднує положення менеджменту, організаційної психології та етики бізнесу. Результати дослідження полягають у визначенні ключових функціональних компетенцій менеджера, які безпосередньо впливають на формування його ділового іміджу, встановленні взаємозв’язку між домінуючими моделями організаційної поведінки та сприйняттям управлінського авторитету, а також у виокремленні етичних мандатів як інструментів формування довіри в організації. Доведено, що діловий імідж менеджера формується не лише через професійні досягнення, а й через послідовну етичну поведінку, самоконтроль і дотримання норм корпоративної етики. Висновки підтверджують, що ефективний діловий імідж менеджера є результатом інтеграції компетентності, етичної відповідності та поведінкової узгодженості, що забезпечує легітимність управлінського впливу та сприяє формуванню довіри й стабільності організаційної системи. Окреслено значення корпоративної культури як інституційного середовища, що опосередковує трансляцію управлінських цінностей та норм поведінки менеджера в колективі. Наголошено, що системна узгодженість між професійними компетенціями керівника та етичними стандартами управління є критичним чинником довгострокової організаційної стійкості. Показано, що діловий імідж менеджера виступає не лише інструментом персонального позиціонування, а й механізмом регуляції соціально-психологічних процесів у межах організації.