Трансформація бізнес-моделі підприємства в контексті управління розвитком в умовах цифрової економіки - Тіняєв, О. М.; Чередниченко, Вікторія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз процесів трансформації бізнес-моделей підприємств у контексті управління їх розвитком в умовах цифрової економіки. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних положень і практичних напрямів модернізації бізнес-моделей під впливом цифрових технологій, зокрема штучного інтелекту, великих даних, автоматизації та платформних рішень, які формують нові підходи до організації бізнес-процесів та визначають конкурентоспроможність підприємств. Методи дослідження базуються на системному й порівняльному аналізі наукових джерел, структурно-логічному узагальненні моделей цифрової трансформації, а також методології оцінювання факторів впливу цифровізації на стратегічний розвиток підприємства. У результатах роботи визначено ключові тенденції цифрової економіки, що зумовлюють необхідність оновлення бізнес-моделей: зростання ролі даних як основного ресурсу, перехід до клієнтоорієнтованих цифрових сервісів, формування цифрових екосистем та посилення інтеграції автоматизованих рішень у операційну діяльність. Ідентифіковано основні бар’єри цифрової трансформації, серед яких технологічна нерівномірність, нестача компетентностей, складність зміни організаційної культури та недостатність інвестицій у цифрову інфраструктуру. Окреслено можливості, що відкриває цифровізація: підвищення ефективності, скорочення витрат, персоналізація взаємодії зі споживачами та формування довгострокової цінності. У висновках обґрунтовано доцільність застосування концептуальної моделі трансформації бізнес-моделі, яка поєднує технологічні інновації, гнучкість управління, адаптивність бізнес-процесів і стратегічну орієнтацію на розвиток у цифровому середовищі. Результати дослідження можуть бути використані підприємствами для формування сучасних стратегій розвитку та посилення конкурентних позицій у динамічних умовах цифрової економіки.