Вплив глобальних трендів на трансформацію сучасних бізнес-моделей - Вороной, В’ячеслав Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стрімкі зміні у сучасному економічному просторі та бізнес-середовищі призводять до змін в усіх сферах діяльності та бізнесах, що відображається, у тому числі, на бізнес-моделях, за якими працюють сучасні підприємства. Метою даного дослідження є системний розгляд сучасних економічних парадигм та відповідних бізнес-моделей транспортних підприємств, які ідеологічно пов’язані з концепцією сталого розвитку. У даному дослідженні охарактеризовані основні сучасні економічні парадигми – економіка спільного використання, зелена економіка, циркулярна економіка як похідні від глобальної концепції сталого розвитку. Встановлено, що «зелений бізнес», що передбачає екологічну відповідальність та мінімізацію шкоди довкіллю від бізнесу, є концепцією, що відповідає або не протирічить усім сучасним економічним парадигмам. Визначено основні риси відповідних бізнес-моделей, їх приклади для транспортної сфери, а також встановлено взаємозв’язок між бізнес-моделями у контексті їх поступової трансформації та співвідношення. Встановлено, що майже усі сучасні бізнес-моделі є зеленими бізнес моделями, «самою зеленою» є циркулярна бізнес-модель, яка є вершиною еволюції сучасних бізнес-моделей у відповідності до сталого розвитку. Зелені бізнес-моделі набувають актуальності для українських підприємств, що дозволяє, з одного боку, враховувати реальні фінансові можливості бізнесу, з іншого боку – покроково рухатися у відповідності до глобального тренду сучасного світу – сталого розвитку. Таким чином, практичну більшість нових бізнес-моделей, які формуються і відповідності до сучасних парадигм економіки можна вважити зеленими, а також інструментами досягнення цілій сталого розвитку. Визначено місце кожного виду бізнес-моделей в їх системній сукупності, що є необхідним для вдосконалення теоретичного уявлення системи сучасних бізнес-моделей та їх співвідношення у відповідності до глобального тренду сталого розвитку.