Особливості формування маркетингової стратегії на ринку юридичних послуг - Мірошниченко, Анастасія Володимирівна; Зозульов, Олександр Вікторович; Гавриш, Юлія Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена комплексному дослідженню особливостей формування маркетингової стратегії на ринку юридичних послуг в умовах посилення конкуренції та глобалізації правового обслуговування. У роботі проаналізовано специфічні характеристики юридичної послуги як товару, що суттєво відрізняється від матеріальних товарів своєю нематеріальністю, невіддільністю від виконавця, мінливістю якості та неможливістю зберігання. Досліджено різні моделі комплексу маркетингу на ринку послуг, зокрема традиційну модель 4P, розширену модель 7P, спеціалізовану модель 12P для юридичних послуг, клієнтоорієнтовану модель SIVA (Solution, Information, Value, Access), інноваційну модель 3A-3E (Experience, Exchange, Evangelism, Attention, Accessibility, Advocacy) та модель, що враховує специфіку надання юридичних послуг 3A-3E (Actuality, Affectability, Assurance, Ethics, Essentiality, Entering). Особлива увага приділена адаптації зазначених моделей до специфіки роботи з іноземними компаніями. Розроблено структурно-логічну схему формування маркетингової стратегії на юридичному ринку для іноземних компаній, що включає шість послідовних етапів: стратегічний аналіз, цілепокладання, стратегічне планування, тактичне планування, імплементацію та контроль з коригуванням. Результати дослідження мають практичне значення для юридичних фірм, що прагнуть підвищити свою конкурентоспроможність на міжнародному ринку правових послуг. Ключові слова: маркетингова стратегія, юридичні послуги, модель 3E-3A, модель 3A-3A, модель SIVA, іноземні компанії, міжнародний ринок, правове обслуговування, клієнтський досвід.