Застосування цифрових інструментів MS Excel та Google Sheets в обліку, електронній торгівлі та економіці бізнесу на умовах аутсорсингу - Баланюк, Іван Федорович; Іваночко, Богдан Романович; Шеленко, Діана Іванівна; Кузьмін, Тетяна Леонідівна; Банашкевич, Тетяна Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: В умовах сучасного ринкового середовища успішність функціонування підприємства значною мірою залежить від оперативності та якості управлінської інформації. Бізнес дедалі більше стикається з необхідністю швидкого реагування на зміни кон’юнктури, посилення конкуренції та коливання попиту. Основним джерелом такої інформації виступає управлінський облік, який охоплює дані щодо комерційних відносин, організації логістики, використання засобів виробництва та кадрового потенціалу. Широкий спектр функціональних можливостей табличних редакторів, зокрема MS Excel та Google Sheets, у поєднанні із зовнішніми інструментами обробки та аналізу даних створює передумови для отримання підприємствами якіснішої та актуальнішої інформації про бізнес-операції, логістичні процеси та транзакції у сфері електронної комерції. Використання таких інструментів формує основу для посилення аналітичного забезпечення управлінських процесів та забезпечує підвищений рівень обґрунтованості прийнятих рішень. Дослідження ефективності використання табличних редакторів у сфері бухгалтерського обліку, аналітики та управління бізнесом дозволяє визначити їхню роль у підвищенні конкурентоспроможності підприємств, а також у зміцненні їхніх позицій на ринку, інтегрованому з цифровими каналами електронної комерції. Метою статті є оцінка ефективності застосування табличних редакторів MS Excel та Google Sheets в обліку, економіці бізнесу, зокрема, електронній торгівлі, визначення їхніх можливостей у формуванні та використанні управлінської інформації, а також з’ясування ролі цих інструментів у підвищенні якості прийняття управлінських рішень. Методи. У статті застосовано комплекс наукових методів, що забезпечили всебічне дослідження ефективності використання MS Excel та Google Sheets в обліку та управлінському аналізі. Серед них використовувалися: методи системного та структурного аналізу для визначення складових обліково-аналітичної системи та їх взаємозв’язків із бухгалтерським і управлінським обліком; порівняльний аналіз для зіставлення можливостей табличних редакторів та спеціалізованих бухгалтерських програм; а також методи логічного узагальнення та абстрагування, що дозволили формалізувати висновки щодо ролі Excel і Google Sheets як універсального інструменту для обробки, аналізу та трансформації облікової інформації під управлінські потреби. Результати. Дослідження показало, що MS Excel та Google Sheets дозволяють підприємствам, зокрема в сфері електронної торглі, оперативно отримувати релевантну управлінську інформацію: формувати управлінські звіти у режимі реального часу, у тому числі дистанційно на умовах аутсорсингу, прогнозувати фінансові результати за різними сценаріями, контролювати достовірність облікових даних та виявляти відхилення й аномалії. Використання цих інструментів створює двосторонній зв’язок між аналітичним і регламентованим обліком та забезпечує основу для швидкого та обґрунтованого прийняття управлінських рішень, оптимізації ресурсів і підвищення ефективності операцій в електронній торгівлі. Висновки. MS Excel та Google Sheets виступають універсальними інструментами для інтеграції облікової та аналітичної інформації, що дозволяє будувати комплексні обліково-аналітичні системи підприємства, зокрема в сфері електронної торгівлі. Табличні редактори забезпечують гнучкість у деталізації даних, оперативне формування звітності, моделювання сценаріїв, прогнозування фінансових результатів та контролю достовірності інформації. Застосування MS Excel та Google Sheets дозволяє підприємствам подолати обмеження регламентованого бухгалтерського обліку, орієнтованого на стандарти та нормативи, і забезпечує більш оперативний та релевантний аналіз для менеджменту. Водночас ці редактори можуть слугувати інструментом підготовки даних для бухгалтерських проведень і формування фінансової звітності, створюючи двосторонній взаємозв’язок між аналітичним і регламентованим обліком. Крім того, онлайн-версії цих табличних редакторів відкривають можливості віддаленого аутсорсингу облікових та аналітичних процесів, забезпечуючи гнучку, оперативну та координовану роботу незалежно від фізичної присутності користувачів у підприємстві.езалежно від фізичної присутності користувачів у підприємстві. Ключові слова: Excel, Google Sheets, управлінський облік, економіка бізнесу, обліково-аналітична система, електронна торгівля, управлінські звіти, інтеграція облікової інформації, аутсорсинг.