Європейські стандарти планування та фінансування соціальної інфраструктури - Коробко, Дмитро Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. Інвестиції у соціальний сектор є рушійною силою добробуту та розвитку територій, проте навіть у розвинених країнах, таких як країни Європейського Союзу, залишаються проблеми, що перешкоджають ефективному спрямуванню ресурсів на пріоритетні проєкти. Основні проблеми стосуються регуляторних обмежень і недостатності фінансування, що актуалізує дослідження існуючого досвіду фінансування та планування соціальної інфраструктури. Зрештою, це дозволить менш розвиненим країнам, зокрема Україні, більш ефективно проводити власну політику розвитку соціальної інфраструктури. Метою роботи є дослідження європейського досвіду фінансування та планування соціальної інфраструктури і визначення основних принципів ефективного залучення інвестицій для розвитку соціального сектору та підтримки вразливих груп населення. У роботі використано такі наукові методи, як кейс-стаді, структурно-динамічний аналіз, компаративний аналіз, статистичний аналіз і документальний аналіз. У результаті дослідження було охарактеризовано ключові інвестиційні механізми ЄС, зокрема Інвестиційний план для Європи (План Юнкера) та програму InvestEU, які стали основою для стимулювання стратегічних і соціально орієнтованих інвестицій. Проаналізовано приклади конкретних проєктів соціальної інфраструктури в різних країнах Європи, серед яких навчання мігрантів у Фінляндії, розвиток соціального та доступного житла в Польщі, модернізації лікарень в Італії та Польщі, працевлаштування людей з інвалідністю в Іспанії та створення житлової інфраструктури для студентів і самодостатніх людей похилого віку в Італії. Дослідження дозволило оцінити плани муніципалітетів щодо майбутніх інвестицій, показавши прагнення більшості міст ЄС збільшити фінансування соціальної інфраструктури, особливо у менш розвинених регіонах, для скорочення інфраструктурного розриву між територіями. Аналіз структури інвестицій виявив пріоритет на модернізацію й адаптацію вже існуючих об’єктів, а також значне зростання частки проєктного фінансування, що підкреслює важливість залучення наднаціональних і державних ресурсів для реалізації муніципальних ініціатив. У підсумку роботи було відзначено, що основними бар’єрами для ефективного інвестування залишаються брак фінансування, регуляторна невизначеність і тривалість процедур затвердження проєктів. Проаналізовані дані та практичні приклади демонструють, що успішна реалізація соціально орієнтованих інвестицій потребує як фінансових ресурсів, так і координації між національними урядами, муніципалітетами та наднаціональними фінансовими інституціями, що забезпечує прозорість, технічну підтримку й ефективний розподіл коштів на пріоритетні проєкти.