Стратегія збільшення продажів для малого та середнього бізнесу за допомогою маркетплейсів OLX, Prom.ua та HUBBER - Савенко, Микола Тарасович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено ефективність стратегій збільшення продажів для малого та середнього бізнесу шляхом використання популярних українських маркетплейсів OLX, Prom.ua та Hubber. Мета статті полягає у виявленні та обґрунтуванні ефективних стратегій просування товарів малого та середнього бізнесу на українських маркетплейсах, зокрема OLX, Prom.ua та Hubber. Потреба у такому дослідженні зумовлена стрімким розвитком електронної комерції, що формує нові можливості для підприємців, водночас ускладнюючи конкуренцію в умовах високої насиченості ринку та інформаційного середовища. Методологія дослідження базується на застосуванні порівняльного аналізу, систематизації наукових джерел, а також узагальненні практичного досвіду ведення електронної торгівлі на популярних маркетплейсах. Проведено аналітичне зіставлення ключових характеристик платформ (аудиторія, витрати на розміщення товарів, функціональні можливості), що дозволило оцінити їх придатність для різних бізнес-моделей. Результати показали, що OLX є найбільш масовим каналом для швидких продажів завдяки високому охопленню аудиторії та простоті використання, хоча обмеженість маркетингових інструментів знижує його ефективність для масштабного розвитку. Prom.ua надає підприємцям можливість будувати довгострокові стратегії через SEO-просування та створення власних інтернет-магазинів, що робить його більш привабливим для формування бренду. Hubber, як мультиплатформний сервіс-агрегатор, забезпечує інтегроване управління продажами на кількох онлайн-майданчиках одночасно, що дозволяє автоматизувати бізнес-процеси та скорочувати адміністративні витрати. Встановлено, що ефективність використання кожної з платформ залежить від правильного вибору інструментів просування: якісного оформлення товарних карток, оптимізації ключових слів, використання платної реклами, роботи з відгуками та рейтингами, впровадження CRM-систем і налагодження логістики. У висновках обґрунтовано, що для підвищення конкурентоспроможності малому та середньому бізнесу слід поєднувати кілька стратегічних підходів: комплексне використання маркетингових інструментів платформи, автоматизацію управління продажами та активну роботу з клієнтським досвідом. Застосування цих заходів забезпечує не лише зростання обсягів реалізації, а й формування довгострокової ринкової позиції. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз впливу зовнішніх факторів на розвиток електронної комерції та роль штучного інтелекту у вдосконаленні інструментів роботи маркетплейсів.