Формування та розвиток HR-служби в умовах сучасних викликів - Гірняк, Катерина Михайлівна; Сенишин, Світлана Євгеніївна; Табацкова, Ганна Вячеславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Формування та розвиток HR-служби в сучасних умовах включає стратегічне планування людських ресурсів, залучення та утримання талантів, розвиток корпоративної культури, навчання та розвиток співробітників, а також використання HR-технологій для підвищення ефективності та створення конкурентних переваг. Метою статті є дослідження особливостей формування та розвитку HR-служби в умовах сучасних викликів. Методи дослідження. Теоретичною і методичною основою та інформаційною базою дослідження виступили наукові праці вітчизняних вчених з теорії та практики формування та розвитку HR-служби підприємства. Дослідження базується на таких методах наукового дослідження: монографічний (для характеристики досліджуваної теми); індукції і дедукції (під час формування загальних висновків щодо проведеного дослідження); аналізу і синтезу (для аналізу й характеристики досліджуваної тематики). Результати дослідження виявили, що на сьогодні особливо актуальним є формування нових підходів націлених на визначення теоретичних та концептуальних аспектів визначення ролі HR-служби у створенні організаційної структури та інструментів й підходів до управління людськими ресурсами підприємства. Визначено, що головним завданням HR-служби є досягнення основних цілей підприємства за допомогою його персоналу. Розроблено план формування продуктивної HR-стратегії спрямованої на максимально ефективне використання персоналу для досягнення цілей організації та особистих цілей кожного співробітника. Надано пропозиції з покращення HR-процесів організації для досягнення стратегічних цілей й вдосконалення системи управління, яка допомагає перетворити людські ресурси на людський капітал, що є важливою функцією HR-менеджменту на висококонкурентному ринку. Висновки. Одним з найважливіших аспектів успішної підприємницької діяльності є створення ефективної HR-служби. Управлінська діяльність організації завжди базується на принципах, методах та формах управління, що дозволяють впливати на інтереси людини за допомогою економічного, психологічного чи адміністративного управління. Ключові слова: HR-служба, ефективна організаційна структура, роль HR-служби, ефективність підприємства, HR-стратегія, управління людськими ресурсами, персонал.