Аудит фінансових звітів в умовах глобалізації: міжнародні стандарти та їх вплив на національні системи обліку - Роєва, Ольга Сергіївна; Мельянкова, Людмила Василівна; Шепелюк, Віра Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Міжнародні стандарти аудиту сприяють підвищенню прозорості інформації і зростанню довіри між усіма зацікавленими сторонами, забезпечуючи єдність підходів до організації, здійснення та оформлення результатів аудиту фінансової звітності на світовому рівні. Водночас, процес стандартизації не позбавлений проблем через неузгодженість між потребами гармонізації і локалізації. У цьому контексті постає необхідність пошуку шляхів і стратегій забезпечення оптимального балансу між упровадженням стандартів та адаптацією до локальних особливостей. Метою дослідження був аналіз наслідків інтеграції міжнародних стандартів аудиту для національних систем обліку, виявлення переваг і недоліків цього процесу, а також формування пропозицій із врегулювання існуючих проблем. Матеріали і методи. У роботі використано методи аналізу наукових джерел, порівняння, класифікації і систематизації. Результати. У результаті проведеного дослідження було доведено, що міжнародні стандарти аудиту покращують прозорість, порівнянність і достовірність фінансової звітності. Виявлено переваги впровадження міжнародних стандартів, зокрема, підвищення прозорості та довіри, покращення якості фінансової звітності, забезпечення єдиного підходу, сприяння розвитку професіоналів, зменшення витрат для багатонаціональних корпорацій. Поряд із цим було визначено, що впровадження міжнародних стандартів на глобальному рівні супроводжується проблемами гармонізації і локалізації, високою вартістю адаптації, браком кваліфікованих кадрів і локальними особливостями правової системи. У статті охарактеризовано загальні стратегії мінімізації протиріч між глобалізацією та локалізацією, серед яких зауважено стратегії регіональної адаптації, поетапного впровадження, керівництва щодо впровадження стандартів на місцевому рівні, розробки спеціалізованих рамок, а також співпрацю між міжнародними органами, національними регуляторами та іншими зацікавленими сторонами. Для локальних умов в України було запропоновано використання власних стратегій підвищення узгодженості між гармонізацією та локалізацією, а саме освітньо-професійної стратегії, стратегії державного стимулювання та вдосконалення стратегій протидії корупції. Висновки. Комплексне використання запропонованих у дослідженні підходів забезпечує гнучку інтеграцію міжнародних стандартів у національну практику аудиту та бухгалтерського обліку. Ключові слова: аудит фінансових звітів, глобалізація, міжнародні стандарти аудиту, гармонізація, локалізація.