Закономірності управління підприємством на засадах еколого-відповідального маркетингу - Чернишов, Олександр Дмитрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглядаються закономірності управління підприємством на основі принципів екологічно відповідального маркетингу як ключового фактора сталого розвитку. Важливим аспектом є взаємозв’язок між економічною ефективністю та екологічною стійкістю, що дозволяє підприємству гармонійно поєднувати бізнес-цілі із соціальною відповідальністю. Проаналізовано сучасні підходи до інтеграції екологічних та соціальних аспектів у маркетингову діяльність підприємств. Встановлено, що екологічно відповідальний маркетинг сприяє підвищенню конкурентоспроможності, зміцненню іміджу компанії та оптимізації ресурсів. Метою статті є обґрунтування теоретико-методичних засад та виявлення закономірностей управління підприємством на засадах еколого-відповідального маркетингу. Методами дослідження є загальнонаукові та спеціальні метооди, серед яких: узагальнення, аналізу і синтезу, систематизації, групування основних видів закономірностей. Результати. Автор виділяє закономірності, пов’язані із зовнішнім середовищем, включаючи ринкові тенденції, поведінку споживачів та регуляторні обмеження. Внутрішні закономірності, що відображають взаємозв’язки між ресурсами, виробничими процесами та управлінськими рішеннями. Обґрунтовано принципи формування цих закономірностей, зокрема системність, пріоритет екологічної безпеки, соціальну відповідальність, інновації та прозорість комунікацій. Представлено типологію закономірностей управління підприємством на основі принципів екологічно відповідального маркетингу. Висновки. Доведено, що підприємства, які враховують закономірності розвитку екологічно відповідального маркетингу, отримують нові можливості для виходу на міжнародні ринки. Це також сприяє адаптації бізнесу до сучасних законодавчих вимог та міжнародних екологічних стандартів. Виділено типи управлінських закономірностей - стратегічні, тактичні, зовнішні, внутрішні та соціальні, а також їх вплив на прийняття управлінських рішень. Усвідомлення цих закономірностей допомагає підприємствам розробляти ефективні маркетингові стратегії, що враховують як економічні, так і екологічні аспекти діяльності. Водночас це підвищує лояльність споживачів та зміцнює ділову репутацію підприємства.