Оцінювання ефективності банківської системи України у воєнний час: фінансові та суспільні аспекти - Пилипенко, Олена Віталіївна; Андрєєва, Олена Володимирівна; Ференс, Андрій Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено особливості функціонування банківської системи України в умовах воєнного стану, проведено аналітичний огляд сучасних українських джерел, що вивчають ефективність діяльності банківської системи під час війни. Визначено ключові функції банків як складової фінансової стійкості держави, зокрема трансформаційну. Показано роль банків і банківської системи у забезпеченні безперервності грошового обігу, фінансуванні уряду, оборонно-промислового комплексу та реального сектору економіки. Розкрито відмінності між цілями банківської системи та комерційних банків. Запропоновано визначення ефективності банку та банківської системи на основі співвідношення витрат і результатів їх діяльності, узагальнене у вигляді порівняльної таблиці. У статті розмежовано поняття ефективності діяльності окремого банку та банківської системи, оскільки вони мають різні цілі та функції. Запропоновано підхід до оцінки ефективності банківської системи з використанням інтегрального показника EBS (Efficiency of the Banking System), що враховує фінансові, стійкісні та макроекономічні індикатори. Запропоновані в роботі інтегральні показники ефективності банківської системи розроблені на основі інноваційного підходу та, на відміну від існуючих, враховують показники соціальної ефективності, що її виконує банківська системи. Отримані результати можуть бути використані для подальшого вдосконалення методології оцінювання банківської діяльності та вироблення рекомендацій щодо підвищення ефективності роботи банківського сектору України у воєнний і післявоєнний період. Розроблено інтегральний показник ефективності діяльності комерційного банку, що базується на використанні фінансових коефіцієнтів (ROA, ROE, CIR); його використання дозволяє інтегрувати кілька показників у єдину метрику. Проведено аналіз ефективності виконання активних та пасивних операцій банківською системою України у 2022–2025 рр., що засвідчив зростання прибутковості та рентабельності її діяльності навіть в умовах воєнного стану. На основі огляду статистичної інформації визначено, що основним джерелом доходів комерційних банків є процентні доходи від інвестицій в ОВДП. Наголошено на недостатньому виконанні трансформаційної функції банківської системи та підкреслено її потенційну роль як елемента системи національної безпеки, зокрема через фінансування оборонних інновацій і стартапів. Ключові слова: банківська система України, ефективність банківської системи, інтегральні показники ефективності ЕBS та IEB, коефіцієнти ROA, ROE, CIR, доходи та витрати банків, прибутки та рентабельність, трансформаційна функція, воєнний стан.