Фінансово-економічні розрахунки в державному секторі економіки - Григорів, Ольга Орестівна; Каплін, Сергій Миколайович; Малишко, Євгенія Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Державний сектор економіки відіграє визначальну роль у забезпеченні політичних, соціально-культурних та економічних функцій держави разом з реалізацією бюджетних програм і управлінням ресурсами. Ефективне функціонування цього сектору вимагає застосування фінансово-економічних розрахунків для планування, прогнозування та контролю державних видатків. Мета статті полягає у вивченні значення фінансово-економічних розрахунків для функціонування державного сектору економіки України. Методи. У дослідженні використано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу, табличного представлення та метод наукового абстрагування. Результати. Встановлено, що фінансово-економічні розрахунки значущі у забезпеченні ефективного управління державними фінансами. Вони дають змогу не лише оцінювати доходи та видатки, але й проводити глибокий аналіз ефективності використання бюджетних коштів, виявляти резерви підвищення фінансової дисципліни та прогнозувати майбутні фінансові потреби державних установ. Такі розрахунки є важливим інструментом для формування обґрунтованих управлінських рішень, оскільки сприяють оцінюванню наслідків різних сценаріїв фінансової політики. Показано, що застосування цих розрахунків у плануванні бюджету на 2025 рік забезпечує оптимізацію розподілу ресурсів між оборонною, соціальною та іншими пріоритетними сферами, враховуючи макроекономічні прогнози та міжнародну допомогу. Це сприяє підвищенню ефективності бюджетної політики, гарантуючи гнучкість та стійкість економіки в умовах невизначеності. Крім того, ретельний аналіз сценаріїв мінімізує ризики та підвищує прозорість прийняття рішень. Висновки. Встановлено, що фінансово-економічні розрахунки дають змогу не лише оцінювати доходи та видатки, але й проводити глибокий аналіз ефективності використання бюджетних коштів, виявляти резерви підвищення фінансової дисципліни та прогнозувати майбутні фінансові потреби державних установ.