Управління ризиками в контексті стратегії злиття і поглинання підприємств аграрній галузі - Коваленко , Наталія Василівна; Малахова, Юлія Анатоліївна; Ільченко, Вікторія Юліанівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Управління ризиками в контексті стратегії злиття та поглинання підприємств аграрної галузі є актуальним дослідженням, що дозволяє ідентифікувати та зменшити потенційні загрози для успішного укладення угод. У процесі злиття та поглинання важливо забезпечити фінансову стабільність, інтеграцію технологій, ресурсів та корпоративних культур підприємств, що особливо вагомо для аграрної галузі. Завдяки детальному аналізу ризиків для підприємств-поглиначів та цільових підприємств формуються передумови планування стратегії злиття і поглинання, уникнення неефективних угод, досягнення синергії після злиття чи поглинання. Своєчасне виявлення ризиків дозволяє підприємствам підготувати відповідні заходи щодо пом’якшення впливу, зберігаючи стабільність і конкурентоспроможність на ринку. Управління ризиками є важливим аспектом на всіх етапах укладення угоди: від попередньої оцінки до інтеграції об’єднаних підприємств. Зокрема, ідентифікація ризиків, що пов’язані з капіталом акціонерів, із забезпеченістю ресурсів та впливом зовнішнього середовища є важливою для інтеграції підприємств. Визначення корпоративних та репутаційних ризиків дозволяє своєчасно реагувати на зміни у внутрішніх процесах. Важливим аспектом є також розуміння операційних, фінансових, інфраструктурних ризиків, що впливають на здатність підприємства ефективно управляти наявними та потенційними ресурсами. Юридичні та регуляторні ризики, у свою чергу, мають прямий вплив на здатність підприємства дотримуватися законодавчих вимог та регуляцій, що постійно змінюються. Ефективне управління капіталом акціонерів та ресурсами, а також прогнозування й адаптація до змін зовнішнього середовища, є основними елементами стратегії злиття та поглинання підприємства для зростання в умовах динамічного бізнес-клімату. Метою дослідження є розробка рекомендацій щодо ефективного управління ризиками в контексті стратегії злиття та поглинання підприємств аграрної галузі, що дозволить підприємствам зменшити негативний вплив інтеграційних процесів на їх діяльність. Використання спеціалізованих інструментів управління ризиками, таких як страхування, хеджування тощо сприяє забезпеченню стабільного розвитку аграрних підприємств. Для дослідження та управління ризиками використано системний підхід, який комплексно оцінює ризики для поглиначів та цільових підприємств. Управління ризиками можливе лише за умови врахування результатів реалізації стратегії злиття та поглинання, що можуть призвести до зростання, стагнації або спаду підприємства. Врахування можливих сценаріїв реалізації цієї стратегії дозволяє аграрним підприємствам ефективніше адаптуватися до змінних умов і забезпечити успішну інтеграцію, мінімізуючи ризики та максимізуючи потенційні вигоди.