Стратегічне партнерство в екосистемі підприємницького університету - Сагайдак, Михайло Петрович; Прохорова , Єлєна Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті аналізується еволюція підходів до співпраці університетів з бізнесом та урядовими інституціями. Узагальнюються підходи до формування екосистеми підприємницького університету на основі стратегічного партнерства. Доведено, що концепція «підприємницького університету» включає два ключові аспекти: продукування та передавання знань, що може бути спрямоване не лише на комерціалізацію, але й на досягнення суспільних цілей. Проаналізовано вісім сфер співпраці науки і бізнесу для реалізації проєктів з впровадження підприємницької освіти в освітні програми та розвитку культури підприємництва в університетах, зокрема в сфері дослідження, підготовки здобувачів та комерціалізації результатів знань. Основні види партнерства, що розглядаються: спільні дослідження, створення інноваційних центрів та бізнес-інкубаторів. Стратегічне партнерство характеризується формалізованою співпрацею між університетами та бізнесом, заснованою на взаємних довгострокових зобов’язаннях. Ознаки підприємницького університету включають підготовку фахівців з підприємництва, залучення бізнесу до освітнього процесу та організаційну підтримку підприємницької діяльності. Університети третього покоління акцентують увагу на створенні бази знань для економічного і соціального розвитку, комерціалізації знань та технологій. Екосистема підприємницького університету включає ресурси, інституційну підтримку та стратегічні альянси між університетами, урядом і бізнесом. Для оптимізації бізнес-моделі підприємницького університету запропоновано трирівневу модель, що поєднує навчання, дослідження та комерціалізацію знань. Функціональна конгруентність на індивідуальному та організаційному рівнях забезпечує взаємозв’язок між результатами наукової діяльності та їх комерціалізацією. Авторами підкреслено роль та наведено підходи до оцінювання ефективності стратегічного партнерства в екосистемі підприємницького університету, яка сприяє досягненню спільних цілей і отриманню синергійного ефекту розвитку економіки, заснованої на знаннях.