Вплив соціальної нерівності на процес найму персоналу - Шляхетко, Віталій Васильович; Федько, Андрій Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування необхідності врахування соціальної нерівності при наймі персоналу та розробка рекомендацій щодо її подолання. Об’єктом дослідження виступає процес добору кадрів на підприємстві, який формується під впливом економічних, соціальних і культурних чинників. Стаття присвячена комплексному аналізу впливу соціальної нерівності на процес найму персоналу. Соціальна нерівність, зумовлена економічними, культурними та політичними факторами, суттєво обмежує доступ претендентів до освіти й професійних можливостей, тим самим визначаючи їхні стартові умови на ринку праці. У роботі висвітлено основні засади, які розкривають сутність та зміст соціальної нерівності на підприємстві, а також окреслено чинники, що стимулюють її посилення під час добору кадрів. На підставі цих висновків сформульовано ключові напрямки, спрямовані на подолання дискримінаційних бар’єрів і забезпечення рівних умов для всіх претендентів. Значну увагу приділено обґрунтуванню важливості прозорих правил відбору та необхідності впровадження системи контролю за процедурами найму. Одним із пріоритетних підходів визнано розвиток програм перекваліфікації та навчання для осіб, які не мали належних можливостей через низький соціально-економічний статус. У статті наголошується на важливості формування корпоративної культури рівності, що передбачає відмову від стереотипів і повагу до різноманіття. Для ефективної реалізації цих заходів пропонується залучати незалежних експертів й проводити аудит кадрової політики, аби виявляти приховані форми дискримінації. Практична цінність дослідження полягає у визначенні механізмів, здатних знизити негативний вплив соціальних розривів на формування якісного кадрового потенціалу. Водночас теоретична значущість роботи виявляється у розкритті взаємозв’язків між соціальними, економічними й культурними умовами, які впливають на процес найму. Запропоновані рекомендації спрямовані на підвищення конкурентоспроможності підприємства за рахунок залучення ширшого кола висококваліфікованих фахівців та створення інклюзивного робочого середовища.