Податкова звітність як стратегічний інструмент ділових комунікацій і прийняття управлінських рішень - Єршова, Наталя Юріївна; Прокопишин, Оксана Степанівна; Прийдак, Тетяна Борисівна; Яловега , Людмила Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В умовах глобалізації економіки та інтеграції на світові ринки податкова звітність стає важливою не лише як інструмент для фіскального контролю, але й як спосіб для ведення ділових комунікацій. Збільшення вимог до прозорості бізнесу та дотримання законодавчих норм вимагає належного і вчасного подання податкових звітів. Метою дослідження є визначення ролі податкової звітності як стратегічного інструменту для забезпечення ефективних ділових комунікацій і прийняття управлінських рішень, спрямованих на фінансову стійкість підприємства. Методи дослідження: для досягнення мети використано методи аналізу, порівняння, систематизації та узагальнення податкових процесів на підприємств. Результати дослідження показують, що рівень податкового навантаження є одним із найважливіших факторів, що впливає на фінансову стійкість підприємства. Визначено, що високий рівень податкового навантаження може призвести до зниження ліквідності підприємства та збільшення фінансових ризиків. Узагальнено взаємозв’язок між дебіторською та кредиторською заборгованістю та податковими зобов’язаннями, що дає змогу більш точно оцінити фінансові ризики та виявити потенційні загрози для виконання зобов’язань підприємства. Встановлено, що ефективність податкової звітності значною мірою залежить від організації ділових комунікацій всередині підприємства та з зовнішніми контролюючими органами. Чітка і узгоджена взаємодія між різними учасниками процесу дозволяє забезпечити коректне і своєчасне складання звітності, що, в свою чергу, позитивно впливає на виконання податкових зобов’язань. Використання сучасних цифрових інструментів дозволяє значно знизити адміністративні витрати, зменшити час, витрачений на складання звітності, і покращити фінансову дисципліну підприємств. Висновки. Установлено, що правильна організація внутрішніх комунікацій, ефективне планування податкового навантаження та впровадження автоматизації звітності сприяють зменшенню податкових ризиків і підвищенню фінансової стійкості підприємств. Запропонована форма внутрішньої податково-аналітичної звітності дозволяє підприємствам своєчасно оцінювати податкові ризики, оптимізувати податкові витрати і забезпечити прозорість у взаємодії з контролюючими органами.