Забезпечення безпеки персоналу при здійсненні менеджменту видавничо-поліграфічних підприємств: ризики технологій з використанням штучного інтелекту - Босак, Ірина Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасне зовнішнє середовище видавничо-поліграфічних підприємств зазнає істотних змін під впливом стрімкого розвитку технологій, зокрема систем на базі штучного інтелекту. У статті обґрунтовано важливість комплексного підходу до безпеки персоналу, який охоплює не лише фізичні й технічні аспекти, але й організаційні, соціальні та психологічні чинники. Зазначено, що в умовах цифровізації та автоматизації традиційні методи управління й контролю за виконанням завдань мають бути переглянуті, аби уникнути негативних наслідків для мотивації та здоров’я працівників. Визначено, що непрозорість алгоритмів штучного інтелекту, а також можливі кібератаки створюють додаткове навантаження на менеджмент і HR-відділи, вимагаючи розробки прозорих та гнучких політик, спрямованих на дотримання норм безпеки та етичних принципів. Окрему увагу приділено формуванню корпоративної культури, де безпека й добробут персоналу набувають пріоритетності. З метою протидії професійному вигоранню та забезпечення відповідності кваліфікації співробітників сучасним вимогам пропонується впроваджувати комплексні програми навчання й адаптації, що допомагають ефективно оволодіти новими інструментами і методами роботи. У статті обґрунтовано чотири основні напрями забезпечення безпеки персоналу, серед яких постійний моніторинг ризиків, технічне оновлення інфраструктури, розвиток систем адаптації та навчання, а також створення позитивного психологічного клімату. Наукова новизна дослідження полягає у деталізації ризиків, які виникають унаслідок широкого впровадження штучного інтелекту у видавничо-поліграфічній сфері, та в розробленні рекомендацій, спрямованих на їхнє системне подолання. Практична цінність результатів вбачається у можливості застосування запропонованих підходів у реальних умовах видавничо-поліграфічних підприємств для підвищення ефективності менеджменту та формування безпечного робочого середовища. Збалансована інтеграція інноваційних технологій, з урахуванням потреб і потенційних загроз для співробітників, може слугувати надійною основою для успішного розвитку видавничо-поліграфічної сфери.