Управління змінами в умовах упровадження інноваційних підходів у менеджменті - Сукачова, Сніжана Миколаївна; Руденко, Альона Валеріївна; Миленький, Владислав Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті полягає в комплексному аналізі теоретичних і практичних аспектів управління змінами в умовах упровадження інноваційних підходів, зокрема в контексті інтеграції передових технологій, розвитку лідерських компетенцій та адаптації організаційної культури до динамічних трансформацій. Ураховуючи сучасні глобальні економічні виклики й тенденції цифровізації, дослідження спрямоване на оцінювання ефективності наявних підходів до управління змінами в різних секторах економіки, а також на визначення потенційних напрямів удосконалення управлінських процесів в умовах високої турбулентності бізнес-середовища. Методи дослідження охоплюють системний аналіз, контент-аналіз наукових джерел та порівняльний аналіз стратегій управління змінами в умовах технологічних інновацій. Застосування експертного оцінювання дозволило ідентифікувати сильні та слабкі сторони різних управлінських стратегій, спрямованих на адаптацію підприємств до швидкоплинних змін. Результати дослідження підтверджують необхідність багатовимірного підходу до управління змінами, що враховує не лише технологічні аспекти, а й соціокультурні чинники та особливості людського капіталу. Встановлено, що успішна імплементація змін значно залежить від адаптивності організаційної культури, гнучкості лідерських стратегій та здатності управлінських команд ефективно долати спротив змінам. Особливу увагу приділено ролі цифрових технологій, які, з одного боку, є важливим драйвером організаційної трансформації, а з іншого – вимагають глибоких змін у традиційних підходах до управління підприємствами. Аналіз практичних механізмів адаптації, включаючи застосування інноваційних комунікаційних платформ, продемонстрував їхню значущість для успішного переформатування бізнес-процесів у контексті технологічної революції. Отримані результати підтверджують необхідність інтеграції інноваційних управлінських підходів у процеси стратегічного управління змінами. Розвиток організаційної культури відповідно до вимог цифровізації, формування лідерських компетенцій та ефективне подолання опору змінам є визначальними чинниками успішної трансформації підприємств. Підсумовано, що забезпечення стійкого розвитку організацій у мінливому середовищі можливе лише за умови комплексної інтеграції технологічних і соціальних компонентів, що сприятиме зниженню ризиків та максимізації ефективності реалізації управлінських стратегій.