Розвиток методичних підходів щодо оцінювання екосистем аграрного підприємництва - Пріб, Альберт Глібович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена вивченню, узагальненню та удосконаленню методичних підходів щодо оцінювання екосистем аграрного підприємництва. Мета: метою дослідження стало обґрунтування напрямів розвитку методичних підходів щодо оцінювання аграрних підприємницьких екосистем через оптимізацію процесу оцінювання, систематизацію ключових методів та удосконалення сукупності оціночних індикаторів. Методи: для досягнення поставленої мети було застосовано комплексний підхід, що передбачав аналіз наукової літератури, а також використано методи системного, порівняльного та критичного аналізу, сформульовано рекомендації щодо вдосконалення підходів оцінювання екосистем аграрного підприємництва. Результати: встановлено, що оцінювання екосистем підприємництва доцільно здійснювати у десять ключових етапів, зокрема через ідентифікацію компонентів системи, аналіз її ресурсного забезпечення, динаміки перебігу внутрішніх процесів, стану зовнішнього бізнес-середовища, конкуренції, взаємодії учасників, оцінки потенційних ризиків, а також вимірювання успішності функціонування та потенційних можливостей і стратегій подальшого розвитку. Доведено, що при оцінці підприємницьких екосистем необхідно аналізувати їх адаптаційну спроможність. Вказано, що у процесі оцінювання екосистем аграрного підприємництва доцільно поєднувати і комбінувати методи тематичних досліджень, поглибленого інтерв’ю, вибору правил асоціації, матричного, «лабораторії випробувань та оцінки прийняття рішень», картографування, SWOT-аналіз, мережевий аналіз, аналіз на основі «рамок», а також методи візуалізації, якісного лонгтюдного дослідження та прикладного політико-економічного аналізу. Сукупність інструментів оцінювання слід доповнити індикаторами синергетичного ефекту функціонування всієї екосистеми та компліментарних ефектів для діяльності окремих учасників. Для екосистем аграрного підприємництва доцільно також використовувати додаткові індикатори аналізу залучення земельних та людських ресурсів, інтенсивності та ефективності функціонування екосистеми, її впливу на зайнятість та доходність населення аграрного регіону. Висновки: практичне використання розроблених пропозицій сприятиме комплексності та системності оцінювання, дозволить врахувати специфіку функціонування екосистем аграрного підприємництва.