Еволюція структурно-функціональних характеристик доходів Державного бюджету України - Славкова , Алла Аркадіївна; Ібрагімов , Еміль Рустемович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті полягає в дослідженні еволюції структурно-функціональних характеристик доходів Державного бюджету України, виявленні основних змін, що відбулися протягом різних етапів розвитку бюджетної системи країни, а також оцінці впливу цих змін на фінансову стабільність і розвиток держави. В роботі визначено, як зміни в економічній ситуації, політичних умовах і міжнародних відносинах впливають на структуру доходів, а також які фактори сприяють або ускладнюють ці трансформації. Використано загальнонаукові методи дослідження (аналіз і синтез, індукція та дедукція, історичний і логічний методи), що дозволяє оцінити зміни, які відбулися в структурі доходів бюджету на різних етапах розвитку України. Методи дослідження включають аналіз законодавчих актів, які регулюють бюджетну систему України, а також порівняння етапів бюджетних реформ зі структурою доходів Державного бюджету. Результати дослідження свідчать про суттєві зміни у структурі доходів Державного бюджету України, починаючи від централізованої моделі фінансування до сучасної системи, що активно включає зовнішні трансферти, міжнародні гранти та кредитування. З 1990-х років зміни в структурі доходів супроводжувалися адаптацією до міжнародних стандартів, впровадженням бюджетної класифікації, а також зростанням ролі зовнішнього фінансування у зв’язку з політичними і економічними кризами. Особливо важливими є доходи від Європейського Союзу та інших міжнародних партнерів, що стали важливою частиною доходної частини бюджету після 2022 року. Висновки дослідження дозволяють стверджувати, що еволюція доходів Державного бюджету України є відображенням загальних економічних, політичних і соціальних трансформацій, які відбувалися в країні протягом її незалежності. Незважаючи на зміну джерел формування бюджету, його основна функція залишається незмінною – забезпечення фінансування державних потреб. Водночас структура доходів зазнала суттєвих змін: від централізованої моделі 1990-х років вона поступово трансформувалася в більш прозору та збалансовану систему. Зокрема, було розмежовано доходи між рівнями влади, здійснено адаптацію до міжнародних стандартів, а також значно зросла роль податкових надходжень і міжнародної фінансової підтримки.