Стратегії управління виробництвом в умовах війни - Скорупський , Костянтин Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В умовах війни особливої актуальності набувають питання розробки та реалізації стратегій управління виробництвом, що зумовлено необхідністю забезпечення безперервності виробничих процесів, збереження економічної стійкості, адаптації підприємств до кризових умов, мінімізації ризиків та збитків, оптимізації ресурсного забезпечення та впровадження гнучких управлінських моделей. Метою дослідження є доведення важливості розробки та впровадження стратегій управління виробництвом в умовах війни, проведення порівняльного аналізу стратегічних підходів до управління виробничими процесами в мирний і воєнний час, а також визначення та обґрунтування ефективних адаптивних стратегій, що сприятимуть збереженню стійкості, безперервності та відновленню виробництва в кризових ситуаціях. При здійсненні дослідження було використано низку методів наукового пізнання, серед яких аналіз і синтез, абстрагування та узагальнення, порівняльний і табличний, застосування яких дозволило сформувати науково обґрунтовані рекомендації щодо адаптивних стратегій управління виробництвом. Проведене дослідження підтвердило критичну необхідність розробки та реалізації адаптивних виробничих стратегій в умовах війни. Порівняльний аналіз стратегій показав, що традиційні моделі управління виробництвом є малоефективними в умовах військових дій, адже вони не враховують фактори високої невизначеності, логістичних обмежень, руйнування інфраструктури та мобілізації трудових ресурсів. У зв’язку з цим обґрунтовано формування та впровадження спеціальних стратегій, які б відповідали викликам війни: стратегія диверсифікації виробництва та адаптації до воєнних потреб; стратегія децентралізації виробничих потужностей; стратегія забезпечення безперервності ланцюгів постачання; стратегія оптимізації управління персоналом; стратегія фінансової стійкості та управління ризиками; стратегія впровадження цифрових технологій; стратегія розвитку міжнародного співробітництва та експортної політики; стратегія післявоєнного відновлення та перспективного планування.