Фінансово-економічні аспекти управління закладами загальної середньої освіти України в умовах війни - Лукашенко , Любов Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджені фінансово-економічні аспекти управління закладами загальної середньої освіти в умовах війни. Розглянуто особливості міжнародної підтримки та фінансування української загальноосвітньої школи в умовах активної фази повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю забезпечення фундаментального права громадян України на здобуття загальної середньої освіти, організацію безперервності освітнього процесу в умовах війни, що потребує залучення додаткових джерел фінансування для вирішення актуальних проблем, характерних для воєнного стану, зокрема: створення безпечних умов для навчання, відновлення пошкодженої та відбудову зруйнованої шкільної інфраструктури, створення безпечних транспортних маршрутів, облаштування бомбосховищ, розробку програм дистанційного навчання, впровадження мобільних шкіл. Охарактеризовано вартісні показники зруйнованих та пошкоджених внаслідок бойових дій активів сфери загальної середньої освіти. Систематизовано й проведено порівняння видатків бюджетів різних рівнів на загальну середню освіту. У роботі використано методи наукового дослідження, а саме: метод проблемного пошуку (виокремлення проблемних питань, прогалин, суперечностей), метод порівняння, синтезу, ранжування матеріалу. Рекомендовано керівникам закладів загальної середньої освіти здійснювати диверсифікацію залучених фінансових ресурсів з боку вітчизняних партнерів та міжнародних організацій, підвищувати ефективність використання коштів шляхом впровадження новітніх механізмів управління фінансовими ресурсами в закладах освіти, використовувати передовий досвід розвинутих країн світу в управлінні школою та людським капіталом. Акцентовано увагу на необхідності посилення контролю за доцільністю використання фінансових ресурсів з боку державних органів влади та громадських організацій з метою запобігання корупції.