Сучасні інформаційно-комунікаційні технології в організації процесу готельного обслуговування - Юдіна , Олена Іванівна; Кучер, Маргарита Миколаївна; Корнєєв , Максим Валерійович; Сайхак, Єлизавета Леонідівна; Татаренко, Дар’я Костянтинівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено роль інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у сфері управління готельними підприємствами та організації процесу готельного обслуговування. Визначено, що сучасні цифрові технології є ключовим чинником підвищення ефективності діяльності закладів розміщення, сприяючи оптимізації операційних процесів, вдосконаленню взаємодії з клієнтами та формуванню конкурентних переваг. Методологія дослідження базується на використанні системного підходу, аналізу сучасних інформаційно-комунікаційних систем, що застосовуються у сфері гостинності, а також на емпіричному аналізі досвіду впровадження ІКТ в готелі «Lion». Основними методами дослідження є порівняльний аналіз, структурно-функціональний підхід та методи експертного оцінювання. У результаті дослідження виявлено, що готельні підприємства використовують такі технологічні рішення: системи управління готелем (PMS), онлайн-бронювання, CRM-системи, автоматизоване керування освітленням і мікрокліматом, бізнес-аналітику (BI), електронний маркетинг, обробку онлайн-платежів і прийом відгуків від гостей. Досліджено особливості діяльності готелю «Lion», який застосовує комплексні цифрові рішення для управління номерним фондом, аналізу бізнес-даних, взаємодії з клієнтами, фінансових операцій та формування рейтингових оцінок. Проаналізовано ключові напрями впровадження ІКТ у процес готельного обслуговування, зокрема інтеграцію готелів у міжнародні бронювальні платформи (Booking.com, Agoda, Trip.com), автоматизацію процесу бронювання та розрахунків, застосування медіаресурсів і чат-ботів для комунікації з гостями. Встановлено, що використання таких технологій сприяє залученню більшої кількості туристів, підвищенню довіри до готельного підприємства, зміцненню його конкурентних позицій та покращенню фінансової стійкості. Зроблено висновок, що активне впровадження ІКТ у сфері гостинності є критичним фактором для підвищення якості обслуговування, забезпечення зворотного зв’язку з клієнтами та підвищення операційної ефективності готелів. Використання інноваційних цифрових рішень дозволяє підприємствам не лише зберігати, але й нарощувати конкурентні переваги в умовах стрімкого розвитку ринку готельних послуг.