Проблеми сучасних методів оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства в умовах посиленого впливу систем штучного інтелекту - Малярчук, Ірина Іванівна; Процайло, Мирослав Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті висвітлено роль та важливість сучасних методів оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства з урахуванням стрімкого розвитку штучного інтелекту. Акцентовано увагу на тому, що підприємства, які прагнуть забезпечити безпековий розвиток, повинні користуватися інтегрованими підходами до аналізу ризиків та мати відповідний безпековий потенціал. Здатність у реальному часі виявляти загрози, аналізувати великі обсяги даних та формувати точні прогнози стає визначальним фактором для уникнення кризових явищ і втрат. Водночас підкреслюється, що ефективне застосування навіть найдосконаліших методів неможливе без належної координації між підрозділами підприємства, злагодженої взаємодії суб’єктів фінансової безпеки й постійного вдосконалення професійної кваліфікації. Розглянуто ключові перешкоди на шляху до повноцінного запровадження оцінювання рівня фінансової безпеки, зокрема проблеми збору достовірних даних, різниці в підготовці персоналу та швидких змін зовнішнього бізнес-середовища. Обґрунтовано, що подолання цих складнощів вимагає комплексного підходу, який передбачає формування єдиної інформаційної платформи, регулярне оновлення аналітичних методик і активне застосування інструментів штучного інтелекту. Окреслено три ключові етапи оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства, що допомагають структурувати процес і робити висновки, релевантні до конкретної ситуації та стратегічних завдань. Особлива увага приділена впливу штучного інтелекту, який значно посилює можливості збору та аналізу даних, а також підвищує точність прогнозів. У підсумку, ефективне використання сучасних технологій разом із чіткою методологічною базою дає змогу підприємствам закласти міцні підвалини для фінансової стабільності й сталого безпекового розвитку. Всі наведені аргументи підкреслюють невідворотність переходу до прогресивних форм оцінювання фінансових ризиків та демонструють, як підприємства можуть закріпити свої позиції в умовах невизначеності.