Адміністрування інформаційних баз даних бухгалтерського обліку - Карлова, Ірина Олександрівна; Антоненко, Надія Василівна; Гошовська, Валентина Василівна; Левкοвець Наталія Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено основні організаційні питання адміністрування інформаційних баз даних для потреб бухгалтерського обліку, в тому числі узагальнено підходи до розуміння сутності адміністрування та адміністратора бази даних, побудувано причинно-наслідкову схему адміністрування інформаційних баз даних бухгалтерського обліку. В статті обгрунтовано актуальність впровадження та активного застосування різних інформаційних технологій у діяльності підприємства з акцентуванням уваги на впровадження та активне застосування інформаційних баз даних у бухгалтерському обліку як сукупності повної, правдивої та неупередженої інформації про діяльність підприємства, його фінансовий стан та результати діяльності. У роботі застосовано методи наукового узагальнення, аналізу та синтезу. Метою статті є дослідження основних організаційних питань адміністрування інформаційних баз даних для потреб бухгалтерського обліку. Для досягнення поставленої мети сформульовано такі завдання: узагальнити підходи до розуміння сутності адміністрування та адміністратора бази даних, в тому числі бухгалтерського обліку, побудувати причинно-наслідкову схему адміністрування інформаційних баз даних бухгалтерського обліку. Результати дослідження вказують, що складність організації бухгалтерського обліку на підприємству передбачає врахування сукупності організаційних питань, які мають перебувати в певному правовому полі, а також врахування кадрової, технічної, методичної складової. На основі розуміння сутності адміністрування та інтерпретації до адміністрування інформаційних баз даних бухгалтерського обліку побудовано причинно-наслідкову схему адміністрування інформаційних баз даних (ІБЗ БО): створення або придбання, модифікація відповідно до особливостей діяльності підприємства, виробничих чи організаційних процесів; впровадження інформатизованих систем у облікову діяльність, узгодження технічного та технологічного забезпечення, а також визначення прав та обов’язків адміністратора ІБЗ БО; підтримка, консультування, супровід та постійне збереження облікових даних і захист інформації. Обгрунтовано порядок призначення адміністратора ІБЗ БО. У висновках узагальнено результати проведеного дослідження. Перспективи подальших досліджень передбачають дослідження особливостей адміністрування інформаційних баз даних бухгалтерського обліку за матеріалами українських підприємств з визначенням ключових викликів та загроз.