Використання предиктивної аналітики для підвищення ефективності управління державними фінансами - Нинюк, Інна Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено використання предиктивної аналітики для підвищення ефективності управління державними фінансами в умовах динамічних економічних змін. Актуальність роботи зумовлена необхідністю вдосконалення процесів бюджетного планування, контролю витрат і прийняття стратегічних рішень на основі прогнозних даних. Метою дослідження є визначення можливостей предиктивної аналітики для покращення управління державними фінансами та обґрунтування науково-практичних рекомендацій щодо впровадження аналітичних платформ із метою підвищення прозорості фінансових процесів і посилення контролю над бюджетними потоками. Для досягнення поставленої мети використано методи системного й порівняльного аналізу та моделювання. Здійснено аналіз сучасних підходів до побудови аналітичних моделей, таких як регресійні моделі, дерева рішень, нейронні мережі та кластерний аналіз. Виявлено, що ефективність цих методів залежить від якості вихідних даних, технологічної інфраструктури установ і рівня цифрових компетенцій персоналу. У результатах дослідження запропоновано алгоритм застосування предиктивних моделей, який охоплює етапи збору, обробки та очищення даних, вибору оптимальної моделі, навчання алгоритмів та оцінювання точності прогнозів. Доведено, що впровадження цього алгоритму дозволяє підвищити обґрунтованість управлінських рішень та знизити ризики перевищення бюджетних витрат. Особливу увагу приділено питанням кібербезпеки та створенню багаторівневого захисту даних для уникнення витоку інформації. У висновках зазначено, що предиктивна аналітика є ефективним інструментом оптимізації державного фінансового управління, що забезпечує гнучкість і прозорість бюджетних процесів. Запропоновано рекомендації щодо створення інтегрованих аналітичних платформ із функцією мультисценарного аналізу, розроблення навчальних програм для підвищення цифрових компетенцій працівників та реалізації пілотних проєктів для оцінюванняефективності прогнозування в реальних умовах.