Аналіз показників соціальних мереж як основа наукових досліджень при створенні маркетингових стратегій - Семенда, Ольга Володимирівна; Корман, Ірина Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасному цифровому середовищі соціальні медіа стали ключовим інструментом маркетингових комунікацій, що вимагає систематичного аналізу їхньої ефективності для ухвалення обґрунтованих стратегічних рішень. Метою статті є комплексне дослідження ролі соціальних мереж у маркетинговій діяльності, визначення ключових показників ефективності та розробка підходів до оптимізації стратегій взаємодії зі споживачами. Актуальність дослідження обумовлена трансформацією комунікаційних моделей та зростанням ролі цифрових платформ у формуванні споживчого досвіду, що вимагає розробки адаптивних підходів до оцінки ефективності маркетингової діяльності. Методологічною основою дослідження є комплексний підхід, що поєднує кількісні та якісні методи аналізу даних соціальних мереж. Методи статистичного аналізу використовуються для оцінки показників охоплення, залучення та конверсії, а також методи семантичного аналізу для вивчення якісних характеристик взаємодії користувачів з контентом. Порівняльний аналіз використовується для виявлення закономірностей у поведінці споживачів та оцінки ефективності різних маркетингових тактик. Дослідження визначило ключові показники ефективності маркетингу в соціальних мережах, серед яких охоплення, залученість, конверсія та лояльність. Встановлено взаємозв’язок між різними типами контенту та поведінковими реакціями аудиторії, що дозволяє оптимізувати контент-стратегії. Визначено фактори, що впливають на ефективність маркетингових комунікацій у соціальних мережах, та запропоновано підходи до адаптації стратегій відповідно до змін алгоритмів роботи платформи. Практична цінність дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо впровадження аналітичних інструментів для оптимізації маркетингової діяльності в соціальних мережах. Запропоновані підходи дозволяють підвищити ефективність взаємодії з аудиторією, покращити показники конверсії та забезпечити довгострокову лояльність споживачів. Інтеграція сучасних технологій аналітики, створює основу для прийняття обґрунтованих маркетингових рішень та адаптації до динамічних змін у цифровому середовищі.