Вплив штучного інтелекту на організацію бухгалтерського обліку та оподаткування підприємства - Орлов, Ігор Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження присвячено впливу штучного інтелекту на організацію бухгалтерського обліку та оподаткування, зокрема розкриття можливостей та викликів пов’язаних з інтеграцією сучасних цифрових технологій і штучного інтелекту в системи бухгалтерського обліку. В статті розглянуто основні переваги впровадження штучного інтелекту, що включає автоматизацію бухгалтерського обліку, підвищення ефективності діяльності, проведення аналізу, обробки великих масивів інформації та прийнятті управлінських рішень, разом з тим виділено ключові ризики з яким може стикнутися підприємство, зокрема конфіденційність інформації, технічні обмеження, відсутність правових норм, адаптація працівників та етичні аспекти впровадження інноваційних технологій. Розглянуто міжнародні ініціативи та регуляторні вимоги щодо штучного інтелекту, зокрема Закон про штучний інтелект в ЄС та Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, підкреслено необхідність створення збалансованих правових норм щодо використання ШІ та мінімізації ризиків. Визначено основні напрями впровадження штучного інтелекту в облікові системи, що трансформують існуючу модель організації бухгалтерського обліку. Висвітлено перспективи розвитку бухгалтерського обліку в умовах діджиталізації та рекомендації щодо адаптації до нових інноваційних технологічних умов, враховуючи економічну ефективність та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Основні результати дослідження підкреслюють важливість комплексного підходу до інтеграції рішень штучного інтелекту в сучасні облікові системи, що сприятиме підвищення ефективності управління підприємством та забезпечення сталого розвитку в змінних умовах ринку, покращуючи конкурентоспроможність та адаптацію до нових викликів. Визначено перспективи теоретичних та практичних підходів до застосування та впровадження штучного інтелекту в системи бухгалтерського обліку.