Удосконалення управлінського механізму підприємств індустрії гостинності для забезпечення конкурентоспроможності в умовах війни - Литвин, Оксана Вікторівна; Кирилюк, Ірина Миколаївна; Барвінок , Наталія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Підприємства індустрія гостинності за останні роки перебувають в умовах кризи, нестабільності та невизначеності. Період російсько-української війни негативно впливає на діяльність суб’єктів господарювання в індустрії гостинності, що відображається на їхній діяльності. Визначено, що формування конкурентних переваг підприємствами індустрії гостинності та ефективність управлінського механізму визначається важливими чинниками функціонування сфери обслуговування, враховуючи цілі отримання максимального прибутку. У статті виокремлено фактори та принципи удосконалення управлінського механізму підприємствами індустрії гостинності для забезпечення конкурентоспроможності в сучасних умовах господарювання. Визначено основні важливі напрями вдосконалення конкурентних позицій на ринку послуг за рахунок конкурентних переваг суб’єктів господарювання. Під час дослідження було розроблено алгоритм оцінки механізму управління конкурентними перевагами підприємств сфери послуг, в основу якого покладено аналіз міжнародного ринку послуг на макрорівні, оцінку ринкових умов, визначення зовнішніх конкурентних переваг та аналіз процесу функціонування механізму управління конкурентними перевагами підприємств. Встановлено, що у сфері послуг низка динамічних факторів, що впливають на конкурентоспроможність підприємств, змінюються і залежать від політичної, економічної та геополітичної ситуації. Доведено, що розвиток конкурентних переваг підприємств індустрії гостинності сприяє підвищенню економічної ефективності та може бути забезпечений шляхом використання відповідних показників. У висновку наголошено на важливості збереження конкурентоспроможності спочатку на регіональному, а в майбутньому і на міжнародному рівнях для забезпечення прямої вигоди для всіх учасників у середньостроковій перспективі.