Бізнес-планування в стратегічному управлінні: роль інноваційних технологій в дорожньо-транспортному комплексі - Железняк, Катерина Леонідівна; Компанець , Катерина Андріївна; Бондаренко , Владислава Анатоліївна; Височило, Оксана Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглядається стратегічне управління підприємствами дорожньо-транспортного комплексу (ДТК) України в умовах сучасних викликів, зокрема війни та економічної нестабільності. Визначено необхідність впровадження інноваційних технологій для підвищення конкурентоспроможності підприємств ДТК. Аналізуються основні проблеми, з якими стикається сектор, та пропонуються шляхи їх вирішення через інтеграцію нових технологій у стратегічне управління. Метою дослідження є розробка теоретико-методологічних засад стратегічного управління підприємствами ДТК на основі впровадження інноваційних технологій, що дозволить підвищити адаптивність до змін ринкового середовища та забезпечити довгострокову конкурентну перевагу. В реалізації дослідження в статі були застосовані емпіричні методи дослідження для збору даних про стан інфраструктури та діяльність підприємств ДТК; огляд наукових публікацій та звітів, що стосуються стратегічного управління та інновацій у транспортному секторі; методи порівняння - порівняння різних підходів до стратегічного управління в умовах кризових ситуацій; моделювання - розробка моделей впровадження інноваційних технологій у процеси управління. У висновках дана оцінка стану стратегічного управління підприємствами дорожньо-транспортного комплексу (ДТК) України в умовах сучасних викликів, зокрема війни та економічної нестабільності. Виявлено, що війна призвела до значних втрат в інфраструктурі України і транспортна інфраструктура стала критично важливою для забезпечення постачання товарів і послуг, а також для переміщення людей під час війни. Для вдосконалення процесів бізнес-планування на підприємствах ДТК в умовах війни необхідно впроваджувати інноваційні технології у стратегічне управління, що дозволить адаптуватися до змінюваних умов ринку. Розроблені моделі стратегічного управління, які поєднують сучасні технології з традиційними стратегічними підходами, формуючи новий вектор розвитку підприємств ДТК. Стратегічне управління підприємствами ДТК з впровадженням інноваційних технологій та застосуванням елементів бізнес-аналітики є необхідною умовою для адаптації підприємства до нових умов ринку, що вимагає використання сучасних технологій та гнучкість у прийнятті рішень , які допоможуть підприємствам не лише вижити але й процвітати в умовах викликів, що постають перед ними. Реалізація запропонованих заходів сприятиме створенню ефективної моделі управління, що поєднує технологічні, організаційні та екологічні рішення для сталого розвитку дорожньо-транспортного комплексу України.