Зміна парадигми маркетингу медичних послуг в умовах трансформації системи охорони здоров’я - Жарлінська, Раїса Григорівна; Тринчук (Міщук) , Анастасія Андріївна; Лепетан, Інна Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу змін у парадигмі маркетингу медичних послуг в умовах трансформації системи охорони здоров’я (ОЗ), формуванню її сучасної моделі та визначенню перспективних напрямів її імплементації в управління закладами ОЗ. Для досягнення мети автори застосували низку методів, зокрема системний підхід, методи аналізу, синтезу, індукції, дедукції, порівняння, графічний в процесі дослідження еволюції підходів до маркетингу медичних послуг та оцінки впливів нової парадигми на систему ОЗ та її основних суб’єктів - закладів ОЗ та пацієнтів. В результаті дослідження автори констатували активну трансформацію сучасної парадигми маркетингу медичних послуг під впливом інтеграції цифрових технологій (Big Data, штучного інтелекту, телемедицини, носимих пристроїв, інтернету речей (ІоТ) та ін.). Автори визначили основні підходи - пацієнтоорієнтований, ціннісний, інформаційно-комунікаційний та поведінковий, які формують нову концептуальну модель, що відповідає сучасним викликам в системі ОЗ. Значну увагу у статті акцентовано на пацієнтоорієнтованому підході, який є основою для застосування інноваційних маркетингових інструментів в управлінні закладами ОЗ. Автори доводять, що процеси, які відбуваються в парадигмі маркетингу медичних послуг, сприяютимуть досягненню таких результатів: забезпечення належного рівня якості медичних послуг завдяки стандартизації та впровадженню інноваційних технологій; розширення доступу пацієнтів до послуг, особливо у віддалених регіонах, за допомогою телемедицини та цифрових платформ; оптимізації витрат та підвищення прибутковості закладів ОЗ; сприяння формуванню довіри та лояльності пацієнтів через прозорість і якість послуг та інноваційність; покращення психологічного стану пацієнтів завдяки персоналізації, емоційній підтримці та активному залученню до процесу лікування; забезпечення врахування культурних і духовних потреб пацієнтів у процесі надання послуг; підвищення обізнаності пацієнтів щодо їхніх прав, стану здоров’я та можливих варіантів лікування. Автори вбачають такі напрямки подальших досліджень, як-от: оцінка ефективності цифрових технологій та їх впливу на задоволеність пацієнтів і результативність діяльності закладів ОЗ; дослідження етичних аспектів у процесі застосування цифрових маркетингових технологій; аналіз особливостей регіональних маркетингових стратегій з урахуванням місцевих соціально-економічних умов.