ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЗЕМЕЛЬНИХ АКТИВІВ В ІТАЛІЇ - Швець, Володимир Євгенович; Гапон, Наталія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні засади організації обліку земельних активів в Італії. Висвітлено роль та функціонал італійської кадастрової системи (Catasto), яка знаходиться у підпорядкуванні Агентства доходів (Agenzia delle Entrate) та функціонує як дворівнева структура, що включає Кадастр земельних ділянок (Catasto Terreni) для сільськогосподарських земель та Кадастр будівель (Catasto Fabbricati) для забудованих територій. Розкрито особливість непробаторності італійського кадастру, за якою кадастровий запис не є абсолютним юридичним доказом права власності, а функціонує паралельно з Реєстром нерухомості (Conservatoria dei Registri Immobiliari). Охарактеризовано механізм розрахунку кадастрового доходу (Rendita Catastale) як основи фіскальної бази для оподаткування нерухомості та роль професійних посередників — геометрів і нотаріусів — у забезпеченні точності облікових даних. Проаналізовано практику екологічного обліку земельних активів через систему інвентаризації земельного використання (IUTI) для обліку викидів та секвестрації парникових газів за Кіотським протоколом. Здійснено порівняльний аналіз італійської та української систем обліку земельних активів за критеріями централізації даних, доказовості та механізмів оновлення. Обґрунтовано можливості використання італійського досвіду для вдосконалення вітчизняної системи обліку земельних активів в умовах земельної реформи в Україні.