Синергія сталого розвитку та маркетингової орієнтації підприємства - Середа, Наталія Миколаївна; Курей, Оксана Андріївна; Дюгованець, Олеся Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Посилення глобальних екологічних і соціально-економічних викликів змушують підприємства інтегрувати принципи сталого розвитку у свою діяльність. Водночас маркетингова орієнтація трансформується у напрямі врахування цінностей споживачів, що дедалі більше підтримують відповідальне та етичне ведення бізнесу. Поєднання цих підходів формує синергетичний ефект, який підвищує конкурентоспроможність підприємств і забезпечує їх довгострокову стійкість. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій щодо формування синергії сталого розвитку та маркетингової орієнтації підприємства з метою підвищення його конкурентоспроможності та забезпечення довгострокової ефективності діяльності. Методи включають загальнонаукові та спеціальні підходи пізнання економічних явищ. У процесі роботи застосовано методи аналізу та синтезу для дослідження сутності сталого розвитку та маркетингової орієнтації підприємства, а також індукції й дедукції для узагальнення теоретичних положень. Порівняльний метод використано для виявлення відмінностей і спільних рис різних підходів до сталого маркетингу. Крім того, застосовано системний підхід для розгляду підприємства як цілісної соціально-економічної системи. Результати. Досліджено теоретичні засади концепції сталого розвитку та визначено його роль у сучасному маркетинговому середовищі підприємств. Проаналізовано еволюцію маркетингової стратегії підприємств та особливості її трансформації в умовах сталого розвитку. Обґрунтовано сутність клієнтоорієнтованості як ключового принципу формування сучасної маркетингової стратегії. Визначено взаємозв’язок між сталим розвитком, маркетинговою стратегією та клієнтоорієнтованістю підприємства. Досліджено роль маркетингових комунікацій у забезпеченні сталого розвитку та формуванні довіри споживачів. Проаналізовано інструменти сталих маркетингових комунікацій та їх вплив на поведінку клієнтів. Виявлено основні проблеми інтеграції принципів сталого розвитку у маркетингову стратегію підприємств. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення маркетингової стратегії на засадах сталого розвитку. Висновки. У висновках зазначено, що сталий розвиток, маркетингова стратегія та клієнтоорієнтованість формують єдину взаємопов’язану систему управління підприємством, яка забезпечує його довгострокову конкурентоспроможність і стійкість у сучасних ринкових умовах. Також підкреслено, що інтеграція ESG-принципів у маркетингову діяльність сприяє формуванню довіри споживачів, підвищенню ефективності комунікацій та створенню довгострокових взаємовигідних відносин зі стейкхолдерами.