ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ЗМІНИ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОРГАНІЗАЦІЙ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Остапенко, Тетяна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Статтю присвячено дослідженню трансформаційних змін у системі управління розвитком кадрового потенціалу закладів охорони здоров’я України в умовах воєнного стану та системних інституційних реформ. Обґрунтовано стратегічний контекст необхідності перегляду підходів до кадрового менеджменту медичних установ, зумовлений деструктивним впливом збройної агресії на мотиваційний профіль персоналу, масовою транскордонною міграцією фахівців та синергією системних дефіцитів ресурсного забезпечення галузі. Проаналізовано ключові детермінанти кадрового відтоку, серед яких виокремлено інфраструктурний тягар та технологічний розрив, невідповідність оплати праці екстремальному рівню відповідальності медичних працівників, а також дефіцит програм психологічної реабілітації та соціальної підтримки. Визначено шість фундаментальних принципів побудови нової системи мотивації в умовах воєнного часу: гнучкість та адаптивність управлінських структур, соціальна підтримка внутрішньо переміщених медичних працівників, збалансоване матеріальне стимулювання з урахуванням складності умов праці, прозорість та алгоритмізація управлінських рішень, стратегічна залученість персоналу до прийняття рішень через партисипативне управління та інноваційний розвиток професійних компетенцій. Розкрито специфічні мотиваційні домінанти воєнного періоду, що характеризуються унікальним синтезом професійного обов’язку, патріотизму, екзистенційного значення медичної праці та трансформації соціального капіталу в інструмент інституційної резильєнтності. Окреслено механізми реалізації стратегії утримання кадрів через впровадження системи мотиваційного моніторингу на основі пульс-опитувань та безперервний розвиток професійних компетенцій у сферах тактичної медицини, реабілітації та психологічної допомоги.