Моделювання ефективності фінансової системи в умовах цифровізації податкової політики - Задорожна, Іванна Василівна; Супруненко, Світлана Анатоліївна; Канцур, Інна Григорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено вплив цифровізації податкової політики на ефективність фінансової системи та запропоновано концептуальну модель оцінки ефективності податкового адміністрування з використанням сучасних цифрових технологій і методів обробки великих даних. Актуальність дослідження обумовлена потребою підвищення прозорості фінансових потоків, оптимізації звітності та підвищення якості податкового контролю в умовах економічних викликів і воєнних загроз. Встановлено, що впровадження цифрових інструментів сприяє скороченню часу на обробку звітів і зменшенню ризиків людського фактору, проте виникають ризики, пов’язані з технічними збоями, кібератаками та недостатнім рівнем захисту даних. Метою статті є розробка методологічних підходів до моделювання ефективності фінансової системи в умовах цифровізації податкової політики. У дослідженні використано системний підхід для оцінки комплексності цифрових процесів, методи аналізу для визначення основних проблем цифровізації, а також моделювання для створення концептуальної схеми взаємодії цифрових інструментів у рамках податкового адміністрування. Запропонована модель включає автоматизацію збору та обробки податкових даних, моніторинг транзакцій у режимі реального часу та застосування аналітичних панелей для оцінки ефективності адміністрування. Доведено, що використання таких рішень дозволяє підвищити швидкість контролю за податковими операціями, своєчасно виявляти аномалії та спрощувати взаємодію між платниками податків і державними органами. Виявлено, що застосування єдиної інтегрованої платформи підвищує узгодженість дій між органами управління та сприяє прозорості податкових процедур. У результаті дослідження сформульовано рекомендації щодо створення захищених інформаційних систем, проведення навчань для підвищення кваліфікації працівників та забезпечення стійкості цифрової інфраструктури в умовах кризових ситуацій. Зроблено висновок, що системний підхід до цифровізації податкового адміністрування дозволяє підвищити ефективність контролю та збільшити обсяги бюджетних надходжень. Перспективи подальших досліджень передбачають удосконалення моделей оцінки ризиків та інтеграцію штучного інтелекту для автоматизації аналізу податкових процесів і прогнозування фінансових потоків.