ВИКОРИСТАННЯ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК ІНСТРУМЕНТ В УПРАВЛІНСЬКОМУ ОБЛІКУ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ - УЖВА, Алла Миколаївна; МОРГУН, Катерина Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стаття присвячена використання хмарних технологій для управлінського обліку фермерськими господарствами. Розглянута дефініції «хмарні технології» яка дозволяє віддалено обробляти та зберігати дані для прийняття управлінських рішень. Необхідність адаптувати сучасні бухгалтерські програми до вимог цифрової економіки та формування нових стандартів обробки, зберігання і аналізу даними. Впровадження хмарних рішень дозволить фермерам-підприємцям підвищити гнучкість, прозорість, що є необхідним для управління. Визначено, що «хмарні» технології поділяються на декілька основних категорій за типами надання послуг. Встановлено ряд проблем та переваг щодо використання хмарних обчислень. Для суб’єктів господарювання хмарні рішення слугують потужним інструментом для ефективного управління і прийняття рішень. Вони збільшують доступність до інформації, аналізують витрати, покращують безпеку та прозорість і знижують операційні витрати. Вступ. Вплив цифрової економіки на систему бухгалтерського обліку призводить до нових стандартів оброк даними та аналізу. Все це позначається на нормативно-правовому регулювання й інформаційно-обліковому забезпеченні суб’єктів господарювання. Тому для швидкого отримання та аналізу інформації про діяльність підприємств все частіше використовують – хмарні технології. Завдяки застосуванню отримують платформи, сервіси та різні програмні продукти, що полегшують збір, зберігання й обробку інформації в реальному часі. Застосування таких технологій на підприємствах дозволяє підвищити гнучкість, ефективність та прозорість фінансовим потокам. Мета. Мета даного дослідження є теоретичне обґрунтування «хмарних» технологій та їх імплементація в нормативно-законодавчу базу України в умовах цифрової економіки фермерськими господарствами. Оцінити потенціал хмарних рішень для ефективності облікових процесів та управлінського обліку. Виявити основні проблеми з впровадженням хмарних технологій для фермерських господарств та перспективи їх використання для підприємств. Метод (методологія). У процесі дослідження застосовано метод теоретичного узагальнення, групування та порівняння, нормативного аналізу, для формулювання проблем та переваг застосування «хмарних» технологій було використано - аналіз, синтез та моделювання. Результати. У статті досліджено використання хмарних технологій фермерськими господарствами. Досліджено нормативно-правові акти, що впроваджують використання хмарних технологій для бізнесу в цілому. Обґрунтовано, що хмарні технології впливають на систему, організацію бухгалтерського та управлінського обліку. Досліджено, що хмарні обчислення пришвидшують процес отримання облікової інформації, але з тим мають переваги та ризики. Запропонована рекомендації з удосконалення методичних підходів хмарних технологій користувачами для механізму управлінського обліку.