Економічна безпека бізнесу в Україні в умовах глобальних викликів та загроз - Єрмак, Галина Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є розвиток теоретичних засад економічної безпеки бізнесу в Україні викликів і загроз та обґрунтування архітектури стійкості бізнесу як базису зміцнення економічної безпеки в умовах невизначеності. У дослідженні використано методи логічного узагальнення, аналізу та синтезу, компаративного аналізу, а також PESTEL-аналіз для структуризації загроз зовнішнього середовища. Системний підхід застосовано при обґрунтуванні архітектури стійкості бізнесу. За результатами систематизації загроз економічній безпеці бізнесу встановлено домінування воєнно-політичних, макроекономічних та енергетичних загроз, які формують основу дестабілізаційного впливу та мають каскадний характер поширення. Обґрунтовано необхідність інтеграції кіберзагроз у загальну систему ризиків як фактору, що має наскрізний вплив на діяльність підприємств. Запропоновано архітектуру стійкості бізнесу як багатоконтурну адаптивну систему, що включає аналітико-прогностичний та стратегічний блоки, та інтегрує ресурсні, процесні, управлінські та інституційні компоненти зміцнення економічної безпеки. Обґрунтовано доцільність розгляду стійкості бізнесу як динамічного процесу, що реалізується через послідовність фаз (превентивної, абсорбційної, адаптаційної та трансформаційної), що дозволяє перейти від статичного трактування економічної безпеки до її розуміння як здатності підприємства до постійної трансформації та розвитку в умовах невизначеності. Доведено практичну значущість запропонованого інтегрованого підходу до зміцнення економічної безпеки бізнесу, що поєднує систематизацію загроз та формування архітектури стійкості, для підвищення адаптивності, стійкості та конкурентоспроможності підприємств. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням інструментарію оцінювання загроз, зокрема визначення їх ймовірності реалізації та сили впливу, для обґрунтування стратегічних пріоритетів зміцнення економічної безпеки бізнесу.