HR-аналітика в системі методології прийняття управлінських рішень - Минів, Роман Михайлович; Христенко, Ольга Андріївна; Батюк, Богдан Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Сьогодні HR-аналітика дозволяє організації не лише вирішувати поточні проблеми, а й створювати моделі розвитку й бізнес-цілі організації в цілому, враховуючи інновації та зміни в суспільстві. Метою статті є дослідження особливостей HR-аналітики в системі методології прийняття управлінських рішень. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що HR-аналітика в системі методології прийняття управлінських - це системний процес збору, обробки та інтерпретації даних про персонал та слугує доказовою базою, яка дозволяє керівникам відмовитися від інтуїції на користь точних метрик й оцінювати ефективність команди та прогнозувати розвиток бізнесу. Опрацьовано наукові підходи до вивчення теоретичних та концептуальних аспектів наукового розуміння розвиту HR-аналітики в системі методології прийняття управлінських рішень як актуального набору інструментів та методів управління, що допомагає службі управління персоналом у комплексному аналізі великих обсягів інформації. Розроблено та обґрунтовано ключові аспекти HR-аналітики, які сприяють її зростанню та піраміду рівнів HR- аналітики на основі аналізу зовнішньої та внутрішньої інформації, що дозволяє приймати продумані управлінські рішення, знижує витрати на вирішення проблем та дозволяє компаніям залишатися в тренді. Запропоновано низку особливостей HR-аналітики, які відрізняють її від традиційного економічного аналізу на основі поєднання двох стратегій - стратегії управління людськими ресурсами та корпоративної стратегії. Висновки. HR-аналітика є одним з основних інструментів підвищення ефективності управління персоналом. На основі аналізу зовнішньої та внутрішньої інформації вона дозволяє приймати продумані управлінські рішення, знижує витрати на вирішення проблем та дозволяє компанії залишатися в тренді.