Використання програмних продуктів в обліку та аудиті: теоретичні й практичні аспекти - Мацків, Олена Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Цифровізація економіки й активне впровадження інформаційних технологій потребують модернізації системи бухгалтерського обліку та аудиту відповідно до актуальних вимог управління підприємствами. Використання програмних продуктів автоматизує фінансові процеси, підвищує точність облікової інформації та ефективність внутрішнього контролю.Метою статті є встановлення особливостей використання програмних продуктів у системі обліку та аудиту підприємств, визначення їхніх функціональних можливостей, переваг і ризиків застосування, а також обґрунтування напрямів підвищення ефективності автоматизації обліково-аналітичних процесів в умовах цифровізації економіки. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема аналізу та синтезу, логічного узагальнення, систематизації, порівняння, наукового абстрагування та структурно-функціонального підходу. Результати. Під час дослідження визначено функціональні можливості новітніх програмних продуктів у системі бухгалтерського обліку й аудиту, проаналізовано переваги й ризики їхнього використання в діяльності підприємств, а також обґрунтовано значення автоматизації обліково-аналітичних процесів для підвищення ефективності управління. Доведено, що використання цифрових інформаційних систем підвищує точність облікових операцій, пришвидшує формування фінансової звітності, оптимізує аудиторські процедури та вдосконалює внутрішній контроль. Встановлено, що інтеграція програмних продуктів у фінансово-аналітичну діяльність підприємства створює єдину інформаційну систему й підвищує ефективність ухвалення управлінських рішень. Водночас визначено, що процес цифровізації супроводжується низкою організаційних, технічних та інформаційних ризиків, які потребують комплексного підходу до управління, належного рівня інформаційної безпеки та постійного оновлення програмного забезпечення.Висновки. послідовна інтеграція інформаційних технологій у фінансово-аналітичні процеси