КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В РЕГІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ - Графська, Орислава Іванівна; Боднар, Роман Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті обґрунтовано концептуальну модель діджиталізації підприємств індустрії гостинності в регіональній економічній системі. Розмежовано поняття «модель», «концепція» та «концептуальна модель» у контексті управління підприємством, показано переваги концептуального моделювання для формалізації складних соціо-техніко-економічних систем. Визначено діджиталізацію як багатовимірний процес, що одночасно розгортається в технологічній, організаційній і культурній площинах, та проведено розмежування з суміжними поняттями – цифровізацією й цифровою трансформацією. Проаналізовано моделі цифрової зрілості (зокрема матрицю MIT/Capgemini та спеціалізовану модель для мікро- та малих підприємств) у застосуванні до сервісних підприємств та ідентифіковано типові бар’єри впровадження цифрових технологій із акцентом на малий і середній бізнес: інтеграцію з успадкованими системами, брак кваліфікації персоналу, обмеженість бюджетів та опір змінам. Розкрито галузеву специфіку індустрії гостинності, що визначає особливості цифрових рішень, зокрема сезонність попиту, клієнтоорієнтованість, високу частку людського фактору та регіональну прив’язку закладу до конкретної дестинації. Обґрунтовано чотирикомпонентну архітектуру моделі, яка інтегрує аналітичний, комунікаційний, фінансовий та організаційно-управлінський компоненти з циклічними зв’язками між ними. Доведено, що зв’язки між компонентами мають характер зворотних контурів у дусі системної динаміки, а регіональне середовище конфігурує параметри кожного компонента. Здійснено емпіричну верифікацію моделі на прикладі підприємств Львівської області з урахуванням регіональної стратегії смарт-спеціалізації, потенціалу ІТ-кластера та зростання внутрішнього туризму в умовах воєнного стану.